Rusija isključena iz Saveta Evrope

STRAZBUR

Komitet ministara Saveta Evrope (SE) odlučio je na vanrednoj sednici da Ruska Federacija od danas prestaje da bude članica te organizacije, a u skladu sa procedurom pokrenutom po članu 8 Statuta SE, saopšteno je iz sedišta SE u Strazburu.

Rusija je pristupila Savetu Evrope 28. februara 1996. godine.

Podsećajući na poteze koji su prethodili današnjoj odluci, naveli su da je 25. februara, nakon razmene mišljenja sa Parlamentarnom skupštinom, Komitet ministara odlučio da pokrene proceduru predviđenu članom 8. Statuta i složio se da suspenduje Rusku Federaciju prava na predstavljanje u Savetu Evrope, u skladu sa Rešenjem o pravnim i finansijskim posledicama suspenzije.

Komitet ministara je 10. marta odlučio da konsultuje Parlamentarnu skupštinu o potencijalnoj daljoj primeni člana 8 Statuta.

Vlada Ruske Federacije je 15. marta obavestila generalnog sekretara o povlačenju iz Saveta Evrope u skladu sa Statutom te organizacije, i o svojoj nameri da otkaže članstvo u Evropskoj konvenciji o ljudskim pravima.

Parlamentarna skupština je, kako podsećaju u saopštenju, 15. marta jednoglasno usvojila Mišljenje o tome da Ruska Federacija više ne može biti država članica te organizacije.

Izvor: FoNet

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare