RURALNI PROSTOR SRBIJE URUŠEN

VRANJE

Ruralni prostor Srbije, koji čini 83% teritorije Srbije je zapostavljen i urušen, iako Srbija ima potrebne ljudske, materijalne i finansijske resurse za razvoj ovog područja, rekao je na otvarajući  dvodnevne medjunarodne  naučne konferencije

na temu “Selo na jugu Srbije“.akademik prof. dr Slobodan Nešković
On je istakao  nedostatak opšte strategije nacionalnih interesa kao zaštite nacionalnog integriteta, samoočuvanja, ekonomske i vojne bezbednosti.

 

Učesnici skupa su pokrenuli inicijativu nadležnim organima u Republici Srbiji, za donošenje posebnog zakona o zaštiti škola, odnosno školskih objekata u seoskim sredinama, kao kulturnih dobara.

Vranje naucni skup 1

 

Iz ostalih radova izloženih na skupu proizilazi argumentovan stav da su selo i poljoprivreda nacionalni prioriteti. To znači da su potrebni dodatni napori da se proširi pravna regulativa za ovu oblast, uvećanje agrarnog budžeta, revitalizaciju onih sela koja imaju prirodne i socijalne uslove za opstanak i razvoj. Održivi razvoj seoskih zajednica, posebno potencijala juga Srbije (stočarstvo, voćarstvo, povrtarstvo, šumski kompleks sa svojim proizvodima i lekovitim biljem, korišćenje termomineralnih voda i vodenih tokova) može da omogući razvoj juga Srbije.
Primarno ostvarenje razvojnih ciljeva ne zavisi samo od prirode, već i od ljudskog faktora. Potrebna je sistemska edukacija stanovništva, primena nauke u proizvodnji, izrada infrastrukture, a posebno stvaranje uslova za „novo selo 21. veka“, osnivanje agrotehnoloških faktora u odabranim selima (silosi, skladišta, mehanizacija i servisi, poljoprivredna apoteka i veterinarska stanica itd.), ali i obrazovno-kulturno-zdravstvenih centara u selima (škola, dom kulture, zdravstvena ustanova, sportski teren) jer su to dva osnovna uslova za povratak stanovništva u ova sela. Ovakva sela bi nudila stručna radna mesta, uslove za uobičajeni standard i potrebe porodice, ali i očuvanu prirodu, vodu, vazduh i zemljište.

 

Organizatori Konferencije su bili grad Vranje, Pedagoški fakultet Univerziteta u Nišu, Društvo za narodno prosvećivanje „Svetionik“ iz Kragujevca, u saradnji sa Visokom školom primenjenih strukovnih studija u Vranju i Zavodom za proučavanje sela iz Beograda.
Na Konferenciji su prezentovana 33 naučna rada i saopštenja, data od strane 55 autora i koautora (od toga 14 iz Vranja).
Konferenciju su otvorili zamenik gradonačelnika Vranja Dragoljub Stevanović, državni sekretar Ministarstva poljoprivrede Zoran Rajić, prof. dr Braco Kovačević, član Senata Univerziteta iz Banja Luke i akademik prof. dr Slobodan Nešković, koji je održao prezentaciju referata „Selo i poljoprivreda u konceptu nacionalnih interesa Srbije“..

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare