Rumunija usvojila memorandum kojim isključuje kineske firme iz javnih infrastrukturnih projekata

asfaltiranje Foto Pixabay com

BUKUREŠT

Rumunska vlada usvojila je “memorandum” kojim se sprečava sklapanje ugovora o javnim infrastrukturnim projektima sa kompanijama iz zemalja koje nemaju bilateralni trgovinski sporazum sa EU.

Ako memorandum, usvojen prošle sedmice, bude potvrđen zakonom imaće za posledicu isključivanje kineskih firmi iz javnih ugovora o projektima izgradnje autoputeva i železnice.

Namera ovakvog dokumenta je da se isključe kompanije koje ne poštuju evropske standarde, izjavio je 1. februara zamenik premijera Den Barna.

“Ovo je procedura koja postoji u drugim članicama EU, konsultovali smo se sa Evropskom komisijom”, izjavio je Barna, dodajući da “memorandum samo postavlja okvir za regulisanje te situacije”.

U memorandumu, dodao je, ne pominje se nijedna posebna zemlja.

“Samo želimo da osiguramo da nećemo imati ponuđače koji ne mogu da poštuju standarde EU, pa da mi gubimo novac, otkazujemo tendere i imamo kašnjenja, u vreme kada je Rumuniji očajnički potrebno da počne infrastrukturne radove”, rekao je Barna, jedan od lidera koalicije USR PLUS.

Dačjan Čološ, drugi lider koalicije i šef političke grupe u Evropskom parlamentu Obnovimo Evropu, izjavio je da je cilj memoraduma da se ograniči učešće kompanija van EU i da nije uperen ni protiv jedne zemlje posebno.

“To nije odluka ni protiv jedne države, to je evropski pristup”, istakao je Čološ.

Da bi ova pravila mogla da se primenjuju, rumunska vlada mora da izmeni zakon o javnim akvizicijama. Izmena propisa bi najviše mogla da pogode kineske kompanije.

Kineske kompanije su uključene u razne radove na autoputevima za koje je rumunska vlada raspisivala tendere, a zbog istorije osporavanja rezultata tendera često je bilo značajnih kašnjenja.

Evropska komisija je u julu 2019. izdala smernice za učešće ponuđača iz trećih zemalja na tržištu javne nabavke u EU.

U tom dokumentu se navodi da je pristup tržištu javne nabavke EU zagarantovan samo preduzećima iz trećih zemalja sa kojima je EU potpisala obavezujući međunarodni ili bilateralni sporazum o slobodnoj trgovini koji obuvata javnu nabavku.

“Ostala preduzeća iz trećih zemalja nemaju osiguran pristup tržištima javne nabavke u EU i mogu biti isključena”, navodi se u tom dokumentu.

EU je potpisnica Sporazuma o javnim nabavkama zajedno sa još 19 članica Svetske trgovinske organizacije, uključujući SAD, Australiju, Kanadu i Japan. EU je potpisala i brojne sporazume o slobodnoj trgovini sa zemaljama širom sveta, koji im međusobno omogućavaju bolji pristup tržištima javnih nabavki.

Izvor: EURACTIV.com

Foto: Pixabay.com

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare