Rukovodstvo opštine Štrpce: Jutrošnja akcija vid zastrašivanja građana, Kosovska policija zna da kamere za video nadzor ne rade godinama

ŠTRPCE

Rukovodstvo opštine Štrpce jutrošnju akciju Policije Kosova , po nalogu suda i tužilaštva u Uroševcu, vidi kao još jedan vid pritiska na građane u cilju zastrašivanja.

 Posebno zabrinjava činjenica da je akcija sprovedena na veliki praznik u Štrpcu, na slavu Svetog Jovana koja je inače seoska slava Štrpca i veliki  broj građana od ranog jutra odlazi u crkvu, saopšteno je iz uprave te opštine na srpskom većinom koja funkcioniše u sistemu Kosova.

Predstavnici lokalne samouprave pozivaju „da se prestane sa ovim vidom pritiska na građane Štrpca, da se prestane sa ugrožavanjem bezbednosti i sigurnosti i samim tim ugrožavanjem uslova života građana Štrpca. Pozivamo i predstavnike međunarodnih insitucija da reaguju i zaštite upravo pravo na miran život građana Štrpca“

Navodi se da su na hitnom sastnaku, sazvanom od strane predsednika te  opštine Dalibora Jevtića a nakon jutrošnje akcije Kosovske policije, opet konstatovano da je video  nadzor na teritoriji te opštine ,  u selima Drajkovce, Štrpce i Jažince, ugrađen u skladu sa važećim zakonskim procedurama na Kosovu  i procesu javne nabavke u tri navrata.

U saopštenju se, kako se navodi  „u cilju istine i pune transparentnosti „  objašnjava da je video nadzor postavljen u tri navrata :  2013. godine u Štrpcu u potezu od crvke Svetog Jovana glavnim ulicama do izlaza iz Štrpca, 2016. godine u Drajkovcu u blizini crvke Svetih 40 mučenika i 2017. godine u Jažincu, u blizini Osnovne škole „Šarski odred“.

„ Na samom ulazu u Štrpce je u skladu sa važećim zakonom postavljen i znak, obaveštenje, da se ulazi u deo opštine pod video nadzorom“, navodi se u saopštenju.

I opštine Štrpce, koja funkcioniše uz kosovskom sistemu navode i da kamere za video nadzor nisu u Štrpcu u funkciji od početka 2014. Godina kada je „u  jednom saobraćajnom incidentu došlo do oštećenja i pokidani su kablovi video nadzora na stubovima u Štrpcu“.

 Od tog trenutka kamere nisu bile u funkciji a o smaom incidentu obaveštena je i Policija Kosova, dodaje se u saopštenju.

Rukovodstvo opštine Štrpce objašnjava da je Zakon o javnom video nadzoru izmenjen  pre nešto više od godinu dana ali da je „ činjenica da video nadzor nije u funkciji već duže vremenski period“ kao i da je  „Policija Kosova u nekoliko navrata u toku 2022. godine tražila sve infomracije vezano za kamere, pregledala server i lično se uverili da video nadzor nije u funkciji“.

Upozorava se da je ova akcija nastavak sluičnih policijkih intervencija u Štrpcu baš na velike pravoslavne praznike.

„Nakon akcija trećeg dana slave Svetog Nikole decembra 2021. godine, Badnjeg dana 2022. godine, zatim 16. marta ove godine, dan pred dan Pogroma sada i na Svetog Jovana sprovođenje ovakvih akcija i veliko prisustvo Policije Kosova ne samo da unosi nemir već i veliko nepoverenje u same institucije koje sprovode ovakve akcij“, navodi se u saopštenju.

Dodaje se da „dodatno zabrinjava što se u sudskom nalogu govori o nekakvim špijunažama, ilegalnim kamerama i strukturama a jasno je da od toga nema ni slova istine, naprotiv kamere su ugrađene od strane Opštine koja radi i funkcioniše po zakonima Kosova“. Rukovodstvo opštine upozorava da se „ovim nalogom, na određeni način,  tvrdi da je Opština Štrpce, koja funkcioniše po zakonima Kosova ilegalna. Takođe, nakon poslednje sednice Skupštine opštine Štrpce gde je izglasana inicijativa o omogućavanju rada Privremenog organa Štrpca, današnji upad u ovu instituciju sa nalogom da se „trajno zatvori“ vidimo kao potvrdu da je čitava akcija sa političkom pozadinom uperena protiv interesa građana opštine Štrpce i same Opštine kao insititucije“, navodi se u saopštenju.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare