RSF: Presuda Ćuruviji krhki napredak

VAŠINGTON

Predstavnik Reportera bez granica (RSF) za Evropsku uniju i Balkan Pavol Salaj izjavio je za Glas Amerike da ta nevladina organizacija pozdravlja prvostepenu osuđujuću presudu u ponovljenom procesu za ubistvo novinara Slavka Ćuruvije.

“Vidimo je kao krhki napredak u dostizanju pravde za zločine počinjene nad novinarima na Balkanu. Važno je i to što je presuda potvrdila odgovornost države za ubistvo novinara kritičnog prema diktatoru Slobodanu Miloševiću”, ukazao je Salaj u odgovoru Glasu Amerike.

Kako je ukazao, nakon brojnih odlaganja i neuspeha, presuda je odlučujući korak u borbi protiv nekažnjivosti zločina počinjenih nad novinarima.

“Optuženi i dalje imaju pravo žalbe, ali ako presuda ne bude poništena to može inspirisati dostizanje pravde i u drugim slučajevima napada na balkanske novinare. Pravosudni sistem može pokazati da deluje nezavisno od političkih pritisaka i zaštiti osnovne vrednosti kao što je sloboda medija”, istakao je Salaj.

Podsetio je i da je Ćuruvija pre ubistva bio pod državnim nadzorom, pritisnut ispolitizovanim pravosuđem, pod verbalnim napadima političara i podvrgnut kampanji klevetanja u provladinim medijima.

Sve su to aktuelni problemi novinara u Srbiji kojima se i dalje preti. Njih, kao i Ćuruviju, optužuju da su neprijatelji i izdajnici, čak i iz redova vladajuće stranke. Ako srpske vlasti mogu definitivno da ostvare pravdu za Ćuruviju, postoji nada da će se izbeći još jedno ubistvo”, uveren je Salaj.

Salaj smatra da bi donesena presuda mogla olakšati položaj novinara u Srbiji, ali uz uslov da proces apelacije bude sproveden što pre i da konačna presuda prvostepeno osuđenima bude što pre izrečena, jer je, kako kaže, odlaganje primene pravde isto što i njeno negiranje.

Salaj, međutim, kaže i da je zabrinut zbog mogućnosti odbacivanja presude u žalbenom postupku i ukazuje da je važno shvatiti da se slučaj Ćuruvije zasniva na vrednostima kojih Srbija želi da se pridržava.

“Pripada li Srbija onima koji poštuju i neguju demokratiju, vladavinu prava i slobodu medija, vrednostima koje je promovisao Ćuruvija, ili onima koji žele da zaštite ubice novinara. Nadamo se da je prvi odgovor ujedno i pravi i za to ćemo nastaviti da se borimo”, poručio je predstavnik Reportera bez granica za Evropsku uniju i Balkan.

Izvor: FoNet

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare