RSF: Nikad više uhapšenih novinara

PARIZ

Reporteri bez granica (RSF) saopštili su da je ove godine 488 novinara i medijskih radnika privedeno širom sveta zaključno sa 1. decembrom, što je najveći broj otkako je ta organizacija počela da objavljuje svoj godišnji pregled pre više od 25 godina.

Broj medijskih profesionalaca privedenih zbog svog rada porastao je za 20 posto u odnosu na prošlu godinu, uglavnom zbog gušenja medija u Mijanmaru, Belorusiji i Hongkongu, navode Reporteri bez granica u svom godišnjem izveštaju o slobodi štampe danas objavljenom.

Nasuprot tome, broj ubijenih medijskih radnika ove godine, 46, najmanji je broj otkako je pariska grupa za slobodu medija počela da objavljuje godišnje izveštaje 1995. godine, zbog relativnog “smanjenja sukoba” u Siriji, Iraku i Jemenu.

Najsmrtonosnije zemlje ponovo su bile Meksiko i Avganistan, sa sedam, odnosno šest smrtnih slučajeva.

Odgovornost za većinu napada na novinare u Avganistanu preuzeli su lokalna podružnica Islamske države ili talibani, a oni koji stoje iza njih, kako se navodi, uživaju “potpunu nekažnjivost”.

Kina je najveći svetski zatvor za novinare i medijske radnike već petu godinu zaredom, sa 127 njih u zatvoru od 1. decembra, velikim delom zbog sve veće kontrole Pekinga nad Hongkongom, navodi RSF.

Mjanmar je bio drugi sa 53 zatvorena novinara, a sledi ga Vijetnam sa 43.

Belorusija je treća sa 32 novinara i drugih medijskih profesionalaca, kao što su medijski menadžeri, direktori, računovođe ili advokati iza rešetaka, u poređenju sa sedam u isto vreme prošle godine, navodi RSF.

Reporteri bez granica navode da  nikada nisu registrovali toliki broj novinarki u zatvorima širom sveta, pri čemu je ukupan broj od 60 predstavljao trećinu više nego pre godinu dana.

Kao taoci širom sveta bilo je 65 novinara, gotovo svi na Bliskom istoku, Siriji, Iraku i Jemenu, osim francuskog novinara koji je zatočen u Maliju.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare