ROSA organizovala mini priredbu za Svetski dan Roma

LESKOVAC

Zajedničkim snagama i naporima možemo da doprinesemo da se položaj Roma u našem gradu i našoj zemlji promeni na bolje, jer jedino tako možemo biti svi zajedno bolje i lepše društvo, poručilo je danas Organizacija Romska obnova saradnja i alternativa-ROSA.

U Centru za stručno usavršavanje u obrazovanju u Leskovcu ROSA  je organizovala mini priredbu sa učenicima od I do IV razreda Osnovne škole „Svetozar Marković“ u Leskovcu.

Priredba je organizovana kao deo obeležavanja 8.aprila Svetskog dana Roma a u okviru projekta “Unapređivanje mogućnosti za obrazovanje i integraciju Roma u Srbiji“koji je podržan od Programa Romskog obrazovnog fonda (REF).


Osnovna škola „Svetozar Marković“ i Predškolska ustanova „ Vukica Mitrović“ su Partneri na projektu, sa kojom je ROSA potpisala protokol o saradnji, kako bi se što kvalitetnije implementirale aktivnosti na projektu.

Oko 50 učenika i 70 roditelja su direktni korisnici projekta i oni kroz aktivnosti koje organizacija ROSA sprovodi kroz ovaj projekat dobijaju dodatnu podršku u obrazovanju.


Kroz današnju aktivnost, za 43 učenika, posle organizovane priredbe podeljeni su školski rančevi i kompleti školskog pribora.
“Danas, ovom aktivnošću želimo da damo doprinos u obeležavanju 8. aprila Svetskog dana roma i da ukažemo na položaj u kome se Romi kao zajednica nalaze.


Svetski dan Roma ne sme da bude simboličnog značaja, ovo je prilika da se na ovaj važan dan za rome upozori na izuzetno težak društveni i ekonomski položaj romske nacionalne manjine.
Romskoj zajednici u Srbiji i na lokalu, mora da se pruži prilika da budu vidljiviji i da se rešavanju problema sa kojima se romska zajednica suočava pristupi krajnje ozbiljno i kroz institucije sistema.
Pozivamo Gradonačelnika Leskovca  Gorana Cvetanovića, lokalnu samoupravu i sve aktere u društvu, da učine dodatne napore i da odlučnije, brže i jače pristupe rešavanju problema romske zajednice u gradu, kako bi romska zajednica u Leskovcu, koja je procentualno jedna od najbrojnijih u Srbiji, život u naseljima u kojima žive učinili kvalitetnijim i prijatnijim za život”, poručila je ROSA.

 

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare