Romske porodice koje su bez struje, nisu došle na zakazani sastanak sa Gradom i EPS – om

NIŠ

Stanovnici romskog naselja 12. februar u Nišu koji su u ponedeljak protestovali jer im je struja isključena pre pet meseci, nisu danas došli na sastanak sa gradonačelnicom Niša Draganom Sotirovski i direktorima niške Elektrodistribucije. Umesto toga zatražili su odlaganje sastanka za jedan dan kako  bi došli sa “usaglašenim” stavom, ali su  najavili i novi protest ukoliko im struja ne bude priključena. U ovom naselju bez struje žive 24 porodice sa oko 200 ljudi, od kojih su 99 odsto korisnici socijalne pomoći.

                                   Gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski je izjavila da je u interesu grada da svi stanovnici Niša imaju struju, ali da gradsko rukovodstvo može samo da posreduje izmedju gradjana i Elektrodistribucije i ne može da ispuni zahteve žitelja naselja 12. februar.

                                  Nama je u interesu da ljudi, bez obzira u kom delu grada žive, imaju struju. Možemo zajedno da rešavamo, ali kada su tu obe strane, ovako vrlo teško. Ukoliko Vas jutros obaveštavaju da ne mogu da dodju jer se nisu dogovorili šta su zapravo zahtevi prema EPS snabdevanju i Elektrodistribuciji, onda će problem do daljeg biti takav kakav jeste, jer definitivno ne možemo da ga rešimo ako smo samo mi tu, a oni ne. Oni su ti koji ipak treba da obećaju da će plaćati dugove, da obećaju da neće biti nelegalne potrošnje“, kazala je gradonačelnica Sotirovski.

                               Ona je navela da u dopisu koji je dostavljen Gradu stanovnici romskog naselja 12.februar navode i odatne zahteve.

                             „ Jedan od zahteva je da Grad omogući da  iz svake romske porodice bar po jedan član dobije posao, što Grad ne može da obeća i ispuni jer bi smo time verovatno otvorili Pandorinu kutiju, jer mesta na takav način ne mogu da se dobiju, zabrana zapošljavanja još traje, a neretko je bilo situacija i kada smo želeli da pomognemo, da se to obično svede na jedan ili dva dana rada i da ljudi odu“, kazala je Sotirovski.

                             Zahtevali su i da se po ubrzanom postupku stanovnicima uključi struja.

                             „ Verujem da je taj zahtev i moguće rešiti samo da je jutros neko došao i da dogovorimo rešavanje tog problema sa ljudima iz EPS-a. Mislim da nije korektno ovakvo panađenje jer ako neko ima veliki problem, ako ljudima „gori pod nogama“, svesna sam toga, jer imaju malu decu, a ide i hladno vreme, da ne iskoristi tu šansu. Nemoguće je da dođete ispred Gradske kuće, da držite transparente i da vičete „priključite nam struju“, a da nemate zahteve. Uz to „uključite nam struju“ postoje još određeni koraci koje moramo da dogovorimo, kako da to uradimo, a to možemo samo zajedno“, naglasila je Sotirovski.

                             U dopisu koji su  dostavili traže da Grad menja Zakon o ozakonjenju objekata, što naravno nije moguće. Mi smo pokušali da pomognemo da pojedine njihove zahteve za ozakonjenje objekata ubrzamo maksimalno, dodala je Sotrovski.

                         Ona je istakla da stanovnici naselja 12. februar moraju da obećaju da će plaćati dugove i da neće biti nelegalne potrošnje.  Dodala je da čitavo to naselje  trenutno ima samo jedan legalan priključak na elektromrežu.

                            Zamenica gradonačelnice Niša Dušica Davidović je istakla da je problem sa strujom u naselju 12. februar dugogodišnji i da su propali svi dosadašnji pokušaji grada i Elektrodistribucije da bude rešen.  Prema njenim rečima, stanovnicima ovog naselja je struja bila isključena i 2019. godine i tada su potpisali ugovor o reprogramu, ali ga nisu ispoštovali.

                            “Oni su se tada obavezali da redovno plaćaju tekuću potrošnju i da mesečno plaćaju 2.000 dinara za zaostale dugove, bez nagomilanih kamata. Plaćali su samo mesec ili dva i od tada više ništa”, kazala je Davidović.

                             Dodala je i da je i pored kršenja ugovora o reprogramu, napravljen kompromis i devet brojila ponovo 2020. godine priključeno na mrežu, ali je vrlo brzo ponovo nastao problem zbog nelegalnog priključenja.

                           “On su angažovali lice koje je došlo  da prespoji sva ta brojila da bi oni nelegalno koristili električnu energiju. Taj čovek je na licu mesta zatečen i procesuiran, a Elektrodistribucija je dobila nalog od tužilaštva da se ta brojila isključe sa mreže”, istakla je Davidović.

                          Prema njenim rečima, predstavnici grada, Elektrodistribucije, Ministarstva rudarstva i energetike i Centra za socijalni rad u proteklih mesec dana su se tri puta sastali sa predstavnicima naselja 12. februar, ali rešenje problema nije nadjeno.

                           “Ponudili smo im da po ubrzanom i hitnom postupku reše problem ozakonjenja objekata, što bi im omogućilo da pondesu zahteve za nova brojila i da ponovo dobiju struju. Oni su doneli neka od dokumenata,a onda odustali i od toga, jer ne žele da ozakone svoje objekte”, izjavila je Davidović i dodala je iznenađena činjenicom da niko nije došao na sastanak na kome bi se rešavao njihov problem.

                             Predstavnik naselja 12. februar Ljubiša Vučković rekao je da su žitelji tog naselja “možda pogrešili” što nisu danas poslali jednog svog predstavnika na sastanak sa gradonačelnicom i direktorima Elektrodistribucije, ali da smatraju da nije problem da se sastanak sutra održi.

                          “Bilo je i do sada sastanaka, ali su bili neuspešni. Mi pitamo do kada ćemo biti bez struje, a oni nam odgovaraju da će struje biti ukoliko kaže Beograd, ukoliko ne kaže, nećemo imati struju”, rekao je Vučković.

                          On je kazao da jeste procesuiran čovek koji je uhvaćen kako priključuje struju van strujomera, ali da zbog toga ne može da bude kažnjeno celo naselje.

                         “Mi smo plaćali nove dugove, a nismo znali da treba da plaćamo i stare ugovore. Ugovor o reprogramu je potpisao u ime Nacionalnog saveta Roma Igor Paunović, a niko iz naselja o tome nije bio obavešten”, izjavio je Vučković.         Novi štrajk je zakazan ispred Gradske kuće u ponedeljak u 10 časova.

Prati
Obavesti me o
guest

1 Komentar
Najnoviji
Najstariji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare
Nenad
Nenad
1 godina pre

Bravo Sotirovski, če plačaju pa če pevaju!