Rodno odgovorno budžetiranje u vojsci

BEOGRAD

Kancelarija UN Women u Republici Srbiji organizovala je, u saradnji sa Ministarstvom odbrane, jednodnevnu obuku za pripadnike organizacionih jedinica Ministarstva odbrane i Vojske Srbije pod nazivom “Rodno odgovorno budžetiranje”, saopštilo je danas Ministarstvo odbrane.

Ministarstvo odbrane (MO) je među prvim resorima u Vladi Srbije koje je počelo da primenjuje praksu rodno odgovornog budžetiranja, rekla je pomoćnica ministra za budžet i finansije Katarina Pavičić i navela da se to ministarstvo “naročito ističe” do sada ostvarenim rezultatima u ovoj oblasti.

Pavičić ocenjuje da edukacija u oblasti rodno odgovornog budžetiranja ima izuzetan značaj za Ministarstvo odbrane, kao i da proces sprovođenja Nacionalnog akcionog plana (NAP) za primenu Rezolucije 1325 Saveta bezbednosti UN – “Žene, mir i bezbednost” u Srbiji “predstavlja jedan vid ugradnje mehanizama rodno odgovornog budžetiranja koji traje još od 2015. godine”.

Kako unutar MO i Vojske Srbije (VS)i dalje postoje otvorena pitanja, pre svega u oblasti rodne analize budžeta, Pavličić ističe da će obuka doprineti unapređenju znanja i olakšati buduću implementaciju principa rodno odgovornog budžetiranja u postupak planiranja i izvršenja budžeta u MO i VS.

U ime Kancelarije UN Women u Republici Srbiji, projektna koordinatorka Olja Janković Leković naglasila je da rodno odgovorno budžetiranje ne podrazumeva odvajanje budžeta na muški i ženski, već da se rodna perspektiva uzima u obzir u svim fazama od planiranja budžeta do njegove realizacije, a sve u cilju razmatranja različitih potreba kako muškaraca, tako i žena, navodi u saopštenju Ministarstvo

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare