Rođendan: Nikola Tesla ili čovek koji je osvetlio planetu Zemlju

NIŠ-LESKOVAC-VRANJE

Na današnji dan, 10.juna 1856.godine, tačno pre 165 godina rođen je  srpski naučnik i pronalazač Nikola Tesla, jedan od najvećih umova u istoriji. Njegovim izumima u mnogo čemu postavljen je pravac naučno-tehničkog razvoja u 20. veku, amnogi za njega kažu, opisujući njegov život, nazivaju ga “čovekom koji je ovetlio planetu”. Njegovi izumi promenili su život na zemlji i tresirali put daljem čovečanstvu.

                          Rođen je kao sin sveštenika Srpske pravoslavne crkve. Studirao je elektrotehniku, ali je nikada nije završio. Nasuprot svim velikim autoritetima njegovog vremena instistirao je na korišćenju naizmenične struje namesto jednosmerne. Pronašao je obrtno magnetno polje, indukcioni motor, generator i transformator, fenomen elektromagnetne rezonance i patentirao je niz izuma na kojima se zasniva savremena elektronika i elektrotehnika uopšte.

                         Bez njegovih izuma savremena civilizacija imala bi potpuno drugačiji izgled. Pionir je i radio tehnike, bežične telegrafije, radara. Patentirao je oko 700 pronalazaka. Nakon što je prekinuo studije u Gracu, izvesno vreme proveo je u Budimpešti i Parizu, zatim odlazi u SAD, gde ostaje do kraja života. Povodom stogodišnjice njegovog rođenja, 1956. jedinica za merenje visokog napona dobila je Teslino ime, kojim je nazvana i jedinica jačine magnetnog polja.

                        Tesla je pažnju javnosti privlačio ne samo svojim izumima već i svojim načinom života. Njegova ishrana je bila posebna. Izbegavao je meso, jeo ga je samo nekoliko puta godišnje, a ishrana mu se bazirala na voću, povrću, siru i mleku. Nije pio kafu i nije  pušio. Svakog jutra je radio vežbe.

                       Pored posebnog režima ishrane, imao je i posebne navike pri obedovanju. Naime, nije mogao jesti čorbu ili supu dok na salveti ne izračuna tačnu zapreminu hrane koju će pojesti. Escajg je uvek neurotično brisao pre jela, svaki komad escajga različitim salvetama. Svakodnevno koristio tuce salveta.

                  Spavao je svega dva sata dnevno. Bio je u stanju da radi na svojim patentima i po 84 sati bez prekida.

                        Za života Nikola Tesla je hranio i negovao preko hiljadu golubova. Pri čestoj selidbi iz hotela u hotel, Teslu bi uvek pratila gomila golubova. Ta scena bi izgledala prilično neobično. Zauvek mu je u sećanju ostala  bela golubica sa sivim pegama na krilima, za koju je smatrao da ga razume bolje od ljudi.

                      Nikola Tesla je bio izuzetno pedantan, u njegovoj sobi i laboratoriji dokumenta su bila savršeno sređena, a mašine savršeno očišćene i podmazane. Čak nije ni davao da neko drugi počisti umesto njega, voleo je da to odradi sam. Ova preterana urednost je rezultat njegovog iracionalnog straha od prašine.

                     Dva niška udruženja, Udruženje stvaralaca Niša i Udruženje „Promo IbiNT“ podnela su predsedniku Skupštine grada Niša Bobanu Džuniću inicijative za podizanje spomenika Nikoli Tesli u Nišu u Naučno tehnološkom parku. Inače i gradu na Nišavi ime nesumljivo najznačajnijeg naučnika u svetu nisi i jedan bulever, potom naselje jedno prigradsko naselje, pa Elektrotehnička škola na Gradskom polju kao i Univerzitetska biblioteka….

Prati
Obavesti me o
guest

1 Komentar
Najnoviji
Najstariji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare
Dr Milanče Mitovski
Dr Milanče Mitovski
2 godine pre

ПЕСМА И СЛАВА ТЕСЛИ
 
Поводом 165 годишњице од рођења генијалца Николе Тесле, човечанству га честитам уз жељу да благодете открића Николе Тесле користе ради своје среће и личне комфоpности, никако усмерене да науди лошим другима. Поводом тога написао сам из душе песму посвећену нашем генијалцу: 
 
ВЕЛИКАН НИКОЛА ТЕСЛА
(Смиљан 10. 07. 1856.-Њујорк 7. 01. 1943.)
 
Рођен у Смиљану у Лици,
У Грацу и Прагу студирао,
Од Будимпеште, по прилици
И Париза, у Америку догурао.
 
Студирао је сјајно технику,
На хиљаде има патената,
Везао се за електротехнику,
Показао колико има талената.
 
Наизменичну струју изумио,
Едисона, осим пара, надмашио,
Генератор на Нијагари уградио,
За људе ноћи светло приуштио.
 
Живео увек скромно, без немира,
Његови су бројеви дељиви са три:
Соба 3327, 33. спрат,18 пешкира,
На столу за ручавање 18 салвета,
У 18 сати, у Њујоркеру, вечера.
 
Поред Ђорђа и Пупина,
И Милеве Марић Ајнштајн,
Тесла је наше величанство
Био звезда прошлог века,
Свој народ незнано задужио
Да га из душе слави довека.
 
Док људе на планети има,
Увек ће се свуда то знати
Да се Никола Тесла име
Најчешће спомиње и прати.
 
Наш народ препун ће
Узвишене славе,
Поноса и људске среће
Што је свету праве
Изнедрио великане.
 
Цео свет се најзад сети
Да физичару Николи Тесли
Мерну јединицу посвети.
У SI систем мера то је „Тесла“
За густину магнетног флукса.