Rizici od virusa na internetu

BEOGRAD

Računari čak 60 odsto korisnika interneta u Srbiji su bar jednom zaraženi virusom ili nekim drugim malverom, pokazalo je istraživanje koje je tokom januara i februara ove godine realizovala Fondacija “Registar nacionalnog internet domena Srbije” (RNIDS) u saradnji sa Regulatornom agencijom za elektronske komunikacije i poštanske usluge (RATEL).

Istraživanje je pokazalo da najveći broj anketiranih ima informacije o bezbednosnim rizicima, ali i da značajan broj korisnika i dalje nema razvijene navike koje doprinose zaštiti, saopštio je RNIDS uoči tradicionalne godišnje konferencije “Dan internet domena Srbije” (DIDS).

Tim istraživanjem je utvrđeno da čak 39 odsto anketiranih svojim računarima pristupa direktno, odnosno da nema podešenu lozinku ili bilo koju drugu vrstu identifikacije, dok 72,6 odsto građana starijih od 60 godina ne koristi dvostepenu proveru identiteta, a oko 11 odsto anketiranih ne koristi antivirus softver.

Takođe, skoro svaki peti korisnik interneta priznaje da se bar jednom “upecao” na poruku čiji je cilj bio krađa identiteta ili podataka (fišing), dok njih 14 odsto tvrdi da im je u nekom trenutku hakovan nalog na nekoj od društvenih mreža.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare