Rio Tinto tvrdi: Poštujemo odluku

BEOGRAD

Rio Tinto poštuje odluku Vlade Srbije da poništi uredbu o realizaciji projekta “Jadar”, a zemljište i objekte koji su u vlasništvu kompanije nastaviće “odgovorno da održava”, navodi se u pisanom odgovoru koji danas objavljuje Glas Amerike.

Predstavnici ekoloških organizacija i aktivisti, koji traže da se zakonom trajno zabrani rudarenje litijuma i bora u Srbiji, tvrdili su da je Rio Tinto i aktivan na terenu u okolini Jadra, uprkos odluci Vlade da obustavi istraživanja i izgradnju rudnika litijuma.

Vlada Srbije je 20. januara saopštila da “stavlja tačku” na projekat “Jadar” i da ukida sve upravne akte povezane sa Rio Tintom.

Upitani da prokomentarišu navode ekoloških organizacija da i dalje kupuju zemljište, rade na izgradnji gasovoda i povećavaju broj zaposlenih u lokalnim kancelarijama, iz kompanije Rio Tinto su naveli da će “odgovorno održavati zemljište i objekte koji su u vlasništvu kompanije i da će njima upravljati u najboljem interesu zajednice i životne sredine”.

“Posvećeni smo ispunjavanju ugovornih obaveza prema našim dobavljačima, izvođačima radova i lokalnoj zajednici. Naša obaveza je da svu imovinu koja je u vlasništvu komapnije održavamo bezbednom, kao i da nastavimo da obezbeđujemo sigurnost naših timova i saradnika”, navodi se u saopštenju.

Iz Rio Tinta nisu odgovorili konkretno na pitanje da li je tačno da i dalje kupuju zemljište i kuće.

Bez odgovora je i pitanje da li je kompanija razmotrila određene pravne korake protiv Srbije, i koje, zbog odluke Vlade da obustavi izgradnju rudnika litijuma.

Rio Tinto je neposredno po odluci Vlade saopštio da “razmatra pravne osnove za takvu odluku i implikacije koje može imati po aktivnosti i ljude u Srbiji”.

“Naša kompanija poštuje nedavnu odluku Vlade Srbije da poništi Prostorni plan za razvoj ležišta Jadar”, piše u odgovoru Glasu Amerike.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare