Rezultati IPA projekta “ Investiramo u sportski karijerni razvoj mladih” : Pet godina od početka i dve godine od završetka

LESKOVAC

Dve godine nakon završetka IPA projekta prekogranične saradnje „Investiramo u sportski karijerni razvoj mladih – motivaciona snaga inteligentnog rasta (razvoja) i kohezije između dva grada Botevgrada i Leskovca“ i dalje se svode računi benefita ovog projekta. U realizaciji ovog projekta značajnu ulogu imao je i Sportsko rekreativni centar Dubočica Leskovac koji je nesebično pružao punu pomoć i podršku KK „Aktavis Akademija“, kao gradonačelnik Goran Cvetanović. U Leskovac je stigla nova košarkaška oprema u SRC „Dubočica“, čim je napravljen košarkaški trenažni centar opremljen savremenom opremom, savremenim programom rada i poboljšanim uslovima za rad za razvoj mladih sportista.

„Popularizacija košarke je uvek bio cilj našeg kluba. Ulaganje u mlade u Leskovcu je neka vrsta izazova. Istovremeno za nas, ljubitelje košarke, ona predstavlja veliko zadovoljstvo. Oprema koju smo dobili je od velike vaznosti za razvoj Leskovackog sporta. Da bi mladi košarkaši i košarkašice mogli da treniraju u dobrim uslovima potrebno je bilo da se poboljšaju uslovi u halama gde se trenira. U SRC Dubočicu svakog dana košarku trenira oko 250 devojčica i dečaka. Na taj način naša omladina se bavi sportom a deca se pravilno razvijaju i usmeravaju ka zdravim stilovima života“ reči su Vladana Stojiljkovića, direktora KK „Aktavis akademija“.

„Sada imamo celokupnu opremu za razvoj mladih sportista, i to: savremene košarkaške konstrukcije po Fibinim standardima, pomoćne konstrukcije, šutersku mašinu, teretanu, fitnes opremu, sportske rekvizite i kombi za prevoz sportista na treninge i utakmicama.“

Stojiljković ocenjuje da je za četiri godine, koliko se radilo na projektu, postignuto mnogo. „Školovali smo mnogo košarkaša, košarkašica, ali i mlade trenere. Osvojili smo mnogo medalja, pehara i priznanja u Srbiji i inostranstvu. To je samo znak da se u klubu veoma dobro radi i da je leskovačka „Aktavis Akademija“ među najboljim školama košarke u Srbiji.

Za svoj rad smo dobili i pregršt nagrada i priznanja, kao što su: 2017. najorganizovaniji klub u gradu, a trener Vladan Stojiljković najbolji sportski radnik u Leskovcu od strane Sportskog saveza grada Leskovca;

Godine 2018. KK „Aktavis Akademija“ dobija specijalno priznanje zbog IPA Projekta prekogranične saradnje Bugarska Srbija od strane Sportskog saveza grada Leskovca, 2018. Marija Stojanović, član seniorske selekcije „Aktavis Akademije“ proglašena je za najbolju sportistkinju grada Leskovca, i te godine je Marija sa mladom reprezentacijom Srbije bila druga na prvenstvu Evrope.

Za seniorsku reprezentaciju Srbije 2019. je zaigrao Stefan Đorđević, bivši igrač „Aktavis Akademije“. 2018. su u juniorsku reprezentaciju Srbije pozvane dva igrača „Aktavis Akademije“ Nikola Stanković i Đorđe Jović.

Neki od naših mladih igrača danas igraju širom Srbije, ali ima i onih koji su u Italiji i Češkoj, te na koledžima u SAD. Ovaj spisak nadopunjuje i Petar Zlatanović, član „Aktavis Akademije“ koji kao trener radi u Bugarskoj.“

Prati
Obavesti me o
guest

1 Komentar
Najnoviji
Najstariji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare
Sandra Jovanoviċ diplomirani inźinjer poljoprivred
Sandra Jovanoviċ diplomirani inźinjer poljoprivred
3 godine pre

Lepo je sve ovo, ali ono što boli ovaj narod su pare, a ta, jedna od najvažnijih stvari nije napisana.
Kolko je iznosio budźet projekta za Leskovac, a kolko za partnere iz Botevgrada?
Ljiljana, imate pravo, kao i svaki građanin da im zatražite deo budźeta vezan za Leskovac, da vidimo kako su trośene pare, i koliko je potrośeno na aktivnosti krajnjih korisnika, a koliko na honorare. To nije nikakva tajna, Evropska Komisija je transparentna institucija koja nema potrebe da krije koliko je donirala, nadam se da ni Opština nema šta da krije.