Resurs centri za podršku u obrazovanju dece sa smetnjama u razvoju

NIŠ-LESKOVAC-VRANJE

Prvi potpredsednik Vlade i ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Branko Ružić najavio je osnivanje resursnih centara kao potpuno novih organizacionih jedinica u obrazovnom sistemu i nabavku savremene asistivne tehnologije za decu sa smetnjama u razvoju, čime će se unaprediti sistem dodatne podrške i kvalitet inkluzivnog obrazovanja i vaspitanja.

                                  „Resursni centri će okupiti stručnjake različitih profila, koji imaju iskustvo u radu sa decom i učenicima sa smetnjama u razvoju. Oni će pružati dodatnu podršku  deci, učenicma i njihovim roditeljima, a i obučavati zaposlene u školama za individualizovani pristup obrazovanju. Za početak planirano je osnivanje tri resurs centra, koji bi regionalno pokrivali teritoriju cele Srbije, a predviđeno je da se taj broj kasnije poveća“, najavio je Ružić.  

                              On je dodao da će ovi centri biti formirani pri školama koje ispunjavaju određene kriterijume u pogledu opreme, ljudskih resursa, prostora i kvaliteta rada. Prema njegovim rečima, resursni centri će imati posebnu ulogu kada je reč o primeni asistivnih tehnologija kojima se unapređuje i olakšava učenje i napredovanje učenika sa smetnjama u razvoju i njihovo učešće u školskim i vršnjačkim aktivnostima.

                              „Uloga resursnog centra biće i da svako dete kome je to potrebno dobije odgovarajući uređaj asistivne tehnologije. Za pojedinu decu, asistivne tehnologije predstavljaju razliku između isključivanja i uključivanja, pristupačnosti i nepristupačnosti. Ove tehnologije, bilo da ih deca koriste kao pomagalo za kretanje ili za komunikaciju u učionici, omogućavaju  veći pristup sadržajima koji bi im bili potpuno nedostupni ili teško dostupni bez korišćenja ovih uređaja. Ne samo da im omogućavaju veći stepen nezavisnosti i autonomije u obrazovanju i radu, već im poboljšavaju kvalitet života“, naveo je on.

                          Kako kaže, planirane su i obuke za 4.000 nastavnika o inkluzivnoj pedagogiji, kao i obuke za 500 članova interresornih komisija o asistivnim tehnologijama i unapređenom povezivanju potreba deteta sa uslugama podrške.

                        Prema ministrovim rečima, ovi centri deo su projekta „Unapređen ravnopravni pristup kvalitetnom douniverzitetskom obrazovanju za ugroženu decu” koji Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja realizuje u saradnji sa UNICEF–om, a finansira EU.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare