Rekordan broj prisutnih na treningu u Vranju pokazuje važnost osnaživanja medijskih radnika u borbi protiv pretnji i nasilja

VRANJE

Danas je u Vranju održan za sada najposećeniji trening za unapređenje bezbednosti novinara kojem je prethodila prezentacija ANEM-ovog mesečnog medijskog monitoringa za mesec januar.  

Branko Čečen, iskusni novinar, predavač, urednik i nekadašnji direktor Centra za istraživačko novinarstvo, održao je veoma posećen trening za novinare i novinarke, a izuzetno interesovanje za učešće podstakla je atmosfera nesigurnosti usled slučajeva iz bliske prošlosti kada su se novinari i mediji iz ovog regiona našli na udaru neprijatelja slobodne reči. Nesposredno iskustvo pojedinih učesnika treninga dalo je nov impuls treningu u Vranju tokom kojeg je fokus bio usmeren na prepoznavanje različitih oblika nasilja i pretnji, kao i na strategije za dalju prevenciju i zaštitu. 

Slične obuke u okviru projekta “Sistem prevencije i zaštite novinara” Branko Čečen je sa velikim uspehom već održao u Beogradu, Čačku, Novom Pazaru, Subotici, Šapcu, Novom Sadu i Nišu a do kraja godine se planira održavanje sličnih edukativnih treninga širom Srbije. 

“U Vranju i Pčinjskom okrugu, novinarke i novinari trpe sve vrste nasilja kao i njihove kolege u drugim delovima Srbije. Pokazali su veliko interesovanje za načine na koje mogu da umanje mogućnost da im se takve stvari događaju, ali i šta mogu da preduzmu kada se nasilje dogodi. Na taj način žele da utiču na smanjenje učestalosti i stepena nasilnosti takvih događaja, ali i da animiraju lokalne institucije u prevenciji i kažnjavanju nasilnika. Posebno pozdravljam prisustvo pripadnika MUP i ovdašnjih tužilaštava na treningu. Pokazali su da ih zaista zanima kako sve ovo izgleda iz ugla nas novinara i na tome sam im zaista zahvalan”, izjavio je Branko Čečen po završetku treninga.

U Vranju je takođe predstavljen mesečni medijski monitoring ANEM-a za mesec januar koji je prezentovala jedna od autorki – advokatica Kruna Savović. Ona je predočila najvažnije nalaze iz izveštaja koji se tiču slobode govora, SLAPP tužbi, izrade i implementacije novih propisa u medijskoj i povezanim sferama. 

Kruna Savović predočila je uvide do kojih se došlo tokom izrade januarskog monitoringa medijske scene u Republici Srbiji: “Prisutni su upoznati sa zaključcima izveštaja o statusu ljudskih prava koji izrađuje organizacija Human rights watch. U izveštaju je istaknuto da su nezavisni novinari, i tokom 2023. godine, bili izloženi kako pretnjama i zastrašivanjima, tako i SLAPP tužbama. Prilikom izrade monitoringa medijske scene naročitu pažnju izazvali su: pokušaj neovlašćenog preuzimanja Instagram naloga novinarke CINS-a Ivane Milosavljević, pretnje upućene web redakciji N1 i pritisak vršen na novinare Vanju Đurić (N1) i Željka Veljkovića (Nova S), pretnje koje su zbog svog podkasta doživeli autori Nenad Kulačin i Marko Vidojković, fizički nasrtaj na novinara Nebojšu Todorovića i pritisak na Ivanu Jovanović, novinarku Bujanovačkih. Takođe, reči je bilo i o prvostepenoj presudi donetoj povodom ugrožavanja sigurnosti Srđanu Noniću, kao i o suđenju Stefanu Iliću zbog ilegalne gradnje koja je za posledicu imala to da je prozor redakcije OK radija bio zazidan.”

Govoreći o SLAPP tužbama, Kruna Savović akcenat je stavila na nalaze Mreže organizacija udruženih u borbi protiv SLAPP tužbi u Evropi  (CASE koalicija), ali i na prvostepenu oslobađajuću presudu donetu u krivičnom postupku koji je Nikola Petrović, bivši direktor Elektromreže i kum predsednika Republike Srbije, pokrenuo protiv novinarki KRIK-a Dragane Pećo i Vesne Radojević.

Izlaganje advokatice Savović bilo je odličan uvod u otvoreni razgovor o slučajevima pretnji i napada kojima su prethodnih godina bili izloženi novinari i novinarke Leskovca, Vranja i drugih gradova unutar Pčinjskog okruga na sastanku Stalne rade grupe za bezbednost novinara koji je usledio. 

Događaj u Vranju organizovala je Asocijacija nezavisnih elektronskih medija, u okviru projekta “Sistem prevencije nasilja i zaštite novinara“, podržanog od strane Evropske komisije i medijskog odeljenja Misije OEBS-a u Srbiji.(kraj) saopštenje/SM

Foto: Marija Čečen

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare