Rekonstrukcija dovoda vode na “zapadnom kraku”: 1665 metara za 17 miliona

LESKOVAC

Leskovački Vodovod je  jutros u selu Belanovce započeo realizaciju  druge velike investicije u poslednje dve godine,  na takozvanom ”Zapadnom kraku”.

Radi se rekonstrukciji glavnog dovoda, dužine 1.665 metara, koja će koštati 17 miliona 3oo hiljada dinara.

 

U sedam sela, priključenih na  takozvani ”Zapadni vodovod”, a to su Belanovce, Milanovo, Kaštevar, Podrimce, Karadjordjevac, Dušanovac i Petrovac, po poslednjem popisu živi svega 2.1oo ljudi, ali to ne menja odluku Vodovoda da čistu, zdravu i ispravnu pijaću vodu dovede do svakog žitelja grada.

Ta namera, medjutim, vrlo često je bila osujećivana, jer je na mreži, dugoj 78 kilometara, samo u prošloj godini registrovano 486 kvarova, rečeno je danas.

Nisu retko dežurne ekipe Vodovoda i po više puta dnevno morale da intervenišu jer je sistem star nekoliko decenija.

” Nakon prošlogodišnje investicije, kada su uradjeni glavni potisni vod, prekidne komore i pumpne stanice, a u izgradnju buster stanice za podizanje pritiska uloženo 63o hiljada evra, broj kvarova smanjen je za 2o posto. Medjutim, razvodne mreže u pomentuim selima stare su i četiri decenije, pa će njihova zamena koštati mnogo i u taj posao će morati da se uključi i lokalna samouprava, naglasila je direktorka Vodovoda, Kosara Ilić.

Danas su na brdu iznad Belanovca počeli radovi na rekonstrukciji glavnog dovoda, dužine 1.665 metara, vredni 17 miliona 3oo hiljada dinara.

Radove izvodi ”Telekomunikacija” iz Blaca, a oni podrazumevaju zamenu dotrajalih cevi novim, od polietilena, profila 16o mm. Na taj način ćemo doći do kvalitetnijeg vodosnabdevanja i boljeg pritiska, iako  je ova investicija, sa brojem potrošača i propratnim troškovima, za Vodovod, potpuno neisplativa.

Do 2002. godine, cena vode po kubnom metru na području ”Zapadnog vodovoda” bila je duplo veća  od cene u ostatku vodovodnog sistema.

Uzrok tome su bili imputi, kao što je dopremanje vode do viših delova, kakvima ovaj kraj obiluje.

Nečijom odlukom cena vode je na teritoriji grada izjednačena, pa Vodovod danas, što se tiče ”zapada”, posluje sa gubitkom, jer 1.63o hiljada, koliko se godišnje naplati od potrošača, pokriva jedva troškove električne energije za rad pumpi i drugih postrojenja.

Direktorka Kosara  Ilić je iskoristila priliku i da apeluje na meštane Belanovca i ostalih sedam sela da racionalno troše vodu, posebno u letnjim mesecima, jer je , u ovom delu grada, svaki kubik dragocen.

Potpredsednik Saveta mesne zajednice Belanovce, Petar Stanković, zahvalio se Vodovodu i lokalnoj samoupravi na izdvojenim sredstvima za rekonstrukciju mreže, jer je, rekao je,  vodosnabdevanje  bio jedan od gorućih problema ovdašnjeg stanovništva.

” Mnogo nam znači ovo ulaganje, pre svega, jer sam siguran da će biti mnogo manje kvarova.Posredno smo poštedjeni dodatnih oštećenja na ulicama, jer su zbog čestih intervencija, mnoge deonice prilično uništene”.

Planirano je da radovi budu zavšeni do sredine decembra.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare