Rebalansom budžet grada Niša smanjen za 10,5 miliona

NIŠ

Budžet grada Niša za ovu godinu projektovan na blizu 11,8 milijardi dinara, rebalansom će biti smanjen za oko 10,5 miliona kaže v.d. načelnika Uprave za finansije Nina Ilić.  Ona je dodala da je izvršena  i promena plana prihoda uzimajući u obzir ostvarenje u prvih 7 meseci 2021.godine gde je 890 miliona  veći prihod za period januar – juli u  odnosu na isti period 2020.godine.     „Razlog za rebalans budžeta, odnosno za izmenu Odluke o budžetu, ogleda se u uravnoteženju budžeta kroz  povećanje nedostajućih sredstava za određene aktivnosti za  koje se utvrdilo da neće biti dovoljno sredstava do kraja godine, odnosno za smanjenje opredeljenih sredstava za neke aktivnosti i neke  poslove za koje je analizom utvrđeno da se  neće realizovati do kraja tekuće godine“, kazala je Nina Ilić.

      Najveća smanjenja su za projekte izgradnje akva-parka i naselja Ardija i uređenja Tvrđave, za koje kaže da još nisu spremni da se na njih potroši sav opredeljen novac.

      Direktor KLER-a Dušan Radivojević objašnjava da su ova tri projekta i dalje aktuelna , da se od njih ne odustaje i da će izgradnja akva-parka početi do kraja godine.

      “Što se tiče Akva parka krajem prošle godine nismo imali jasno definisano idejno rešenje dinamike i potrebne finansije u budžetu. Transparentno smo prošli kroz ceo taj proces, dobili idejno  rešenje, Zavod za urbanizam je izradio urbanistički projekat, prošao je javnu prezentaciju, Komisija za planove je donela urbanistički projekat, tako da je sada potpuno  jasno da sredstva koja treba budžetirati kroz naredne tri godine i u  skladu sa tim je  rebalansom budžeta ta pozicija trpela promene. Svakako će izgradnja Akva parka početi ove godine“, ističe Dušan Radivojević.

    Naselje Ardia se radi  zajedno sa Republikom, pre svega sa kabinetom premijerke i  važan je republički i gradski projekat. Iznos novca planiranog za Ardiju, prema rečima Radivojevića, smanjen je jer je zemljište u restituciji, ali i zbog arheoloških istraživanja. Kaže da će neka sredstva biti prebačena za sledeću godinu, a da će realizacija krenuti do kraja 2021.

   “Svakako se sa Republikom radi intenzivno na tome, završena su i 28 rešenja kada se radi o restituciji zemljišta, tako da će i ovaj projekat krenuti u realizaciju ove godine“, kazao je Radivojević.

   Projekat vezan za Tvrđavu KLER radi zajedno  sa Ministarstvom kulture i sa Zavodom za zaštitu spomenika i moraće da pretrpi izvesnu reviziju.

   “Budžetska sredstva koja su planirana u ovoj godini nisu dovoljna zbog uslova Zavoda za zaštitu spomenika i Ministarstva kulture, gde je tražena arheologija, što povećava za više desetina miliona celu investiciju. Ovaj projekat će morati da pretrpi reviziju, a nakon toga ćemo ući u realizaciju”, kazao je  Radivojević.

   Nina Ilić je kazala i da je došlo i do smanjenja transfernih sredstava prema gradskim opštinama.

   “Utvrđeno je da za gradske opštine za određene poslove neće potrošiti iznos koji smo opredelili na početku godine po  tekućem budžetu i transferna sredstva su smanjena u proseku za oko 5 miliona, odnosno za 26 miliona dinara svim gradskim opštinama“, objasnila je Ilić.

Prati
Obavesti me o
guest

1 Komentar
Najnoviji
Najstariji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare
Ex faca
Ex faca
2 godine pre

Gradonačelnica se loše pokazala što se odražava na grad. Nije funkcija samo otimati i tražiti, treba za grad i društvo više davati sebe. Daj da bi ti se dalo.