Rebalans budžeta: U kakvom je stvarnom stanju gradska kasa?

LESKOVAC

Gradski odbornici su se na jučerašnjoj sednici Skupštine grada većinom saglasili sa predlogom Odluke o izmeni i dopuni Odluke o budžetu Grada Leskovca za 2022. godinu. Materijal je obrazložio gradonačelnik Goran Cvetanović rekavši da se rebalansom predviđaju ukupni prihodi od 5.626.643.000 dinara, što je za 566,6 miliona dinara više nego na osnovu prvobitnog plana, odnosno 11,1%..

„Izradu je uslovilo nekoliko stvari, a definitivno je ovo godina u kojoj u Leskovcu raste broj zaposlenih i sve se to odražava na rast prihoda od poreza na zarade. Ovo je samo početak, jer očekujemo dalji rast zaposlenosti u narednim godinama, kao i rast plata u svim sektorima. U porezu na imovinu došlo je do uvođenja novog prihoda u iznosu od 19 miliona dinara. Transferi sa višeg nivoa vlasti su veći za 21,1 milion, a namenski transferi države su veći za 11 miliona dinara. Kapitalni namenski transfer u užem smislu od republike Srbije veći je za 92 miliona dinara. Prihodi od imovine uvećani su za 85,4 miliona, jer je došlo i do naplate na osnovu potraživanja iz ranijih godina. Rashodi u 2022. godini se planiraju u iznosu od 5.626.643.000. Od toga su rashodi za zaposlene uvećani za 10 miliona dinara, za korišćenje usluga i roba su uvećani za 72,9 dinara i to najviše zbog povećanja cena energenata i visine prevoza kod svih korisnika budžeta. Grupa rashoda socijalnog osigaranja i zaštita uvećana je sa 160 na 163,9 miliona dinara. Najveću rast u rashodima beleži konto novčane kazne i penali kao posledica čestih prinudnih naplata na osnovu nerešenih pitanja imovine i faktičkih eksproprijacija.“

Nova gradska većnica Olivera Pešić je u svom obraćanju rekla da nema razloga za sumnju da je predlog rebalansa opravdan, jer smatra da Odelenje za finansije godinama dobro radi svoj posao, finansije grada Leskovca se planiraju odgovorno i realno, a dokaz tome je i izvršenje budžeta u 2021. godini. Onaje dodala i da misli da je budžet razvojni.

Bratislav Anđelković (Aleksandar Vučić – Za našu decu) ocenio je jedinstvenim izdvajanja od preko 9% ukupnog budžeta za kulturu i smatra da će to značajno doprineti očuvanju kulture ove sredine.

„Poseban uspeh je realizacija projekata i postizanje kontinuiteta u okviru digitalizacije ustanova kulture.“

Nebojša Cakić (Za Leskovac ZAJEDNO) rekao je da budžet u stvari ima deficit i to potkrepio ocenom da su neke stavke iz prošle godine prebačene u ovu, jer nisu zavšeni radovi predviđeni u 2021. godini.

„Jednostavno, nije urađeno ono što je trebalo i sada se predstavljate kao da ste napravili realni dobitak u budžetu, a u stvari je to minus. Zato ste i povećali sadašnji budžet, ali to nije rezultat nekog dobrog poslovanja, nego jednostavno niste potrošili predviđen novac u prošloj godini. To je znak nesposobnosti, odnosno presipanje iz šupljeg u prazno.“

Nenad Zdravković (Za Leskovac ZAJEDNO) upozorio je ljude u Vinarcu „da se tamo ne pravi put zato što je potreban meštanima, nego zato što je vinariju kupio sin gospodina Vučića i ekipa. U protivnom, nikad ne bi bio napravljen. Pozivam nadležne da ljudima u zaseoku Bara naprave put, tamo se odvija neka turistička aktivnost, a put im uništavaju „Srbijašume“. Tamo se nešto lepo dešava, imaju „Dane gljiva“, da li treba da dođe neko Vučićev tamo, pa da napravite put? Tamo mogu da ulaži i ulažu samo ljudi koji to vole i koji su iz tog kraja, rad bi morao da im pomogne. Imam pitanje da li će lokalna samouprava da izdvoji novac za fabriku koja će se praviti iza „Rula“ i koja će se baviti preradom ambalaže koja se sastoji od opasnog otpada? Naša lokalna samouprava je za 29. jun zakazala javnu raspravu na kojoj će se o tome pričati, obratili su se „Vodovodu“ i ekološkom odelenju pri gradskoj upravu. Obe institucije su dale negativno mišljenje za izgradnju takve fabrike iz razloga što je tu rezervni bunar za vodu u Leskovcu i da smo pod rizikom da se takvom vrstom fabrike napravi zagađenje vode koju pijemo. Takođe, postoji najava da će se prema Bobištu graditi livnica koja će se nadovezati na tu fabriku i takođe učestvovati u zagađenju. Dobili smo informaciju i za tursku fabriku da se ona nalazi, a to je protivzakonito, na manje od 500 metara od rezervoara za vodu. Očigledno je da će se u budućnosti otvoriti mnoge afere u Leskovcu.“

PRIVATNI VINOGRADI A PUTEVI DO NJIH O TROŠKU GRAĐANA

Nenad Zdravković (Za Leskovac ZAJEDNO) upozorio je ljude u Vinarcu „da se tamo ne pravi put zato što je potreban meštanima, nego zato što je vinariju kupio sin gospodina Vučića i ekipa. U protivnom, nikad ne bi bio napravljen.

Zdravkovića je Cvetanović pozvao da zajedno obiđu vinograd u Vinarcu i uveri se kako to sada izgleda, kako je uređeno nakon ulaganja od više miliona evra.

„To je nešto najlepše što možete da vidite, sve je uređeneo… Što se zaseoka Bara tiče, pa da gospođa nije sa vama potpisala ugovor ne bi ste vi toliko insistirali na tome. Mi smo im dali saglasnost, pomogli projektima da bi mogli da registruju to preduzeće. Inače, otišla je ka vama jer nije imala dobru komunikaciju sa nama, kada je bio kovid, ona je bila antikoid… Jedino vas podržavam što se tiče fabrike i otrovnim materijama koje ste pomenuli. Grad Leskovac i ekologija je dalo negativno mišljenje, a Ministarstvo za zaštitu životne sredine pozitivno mišljenje. Borićemo se, ako želite i vi sa nama, budite sigurni da ćemo dati maksimalnu podršku da Leskovac ne bude centar za otpad ne samo iz grada Leskovca, a još manje za okolinu.“

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare