Ratni vojni veterani iz regiona predlažu: Ulica u Vlasotincu po Novici Kostiću

VLASOTINCE

Mirovna organizacija Centar za nenasilnu akciju (CNA) pokrenula je inicijativu da se deo Ulice 1. oktobra u Vlasotincu preimenuje u Ulicu Novice Kostića, ratnog vojnog invalida i dugogodišnjeg mirovnog aktivistu, preminulog u decembru 2020. godine, saopštio je danas CNA.

Inicijativa je pokrenuta uz podršku porodice Kostić, pisanu saglasnost svih stanovnika Ulice 1. oktobar u kojoj je živeo, boračkih organizacija iz Vlasotinca, predstavnika Skupštine opštine Vlasotince, mirovnih aktivista i aktivistkinja i brojnih učesnika ratova na prostoru bivše Jugoslavije iz Srbije, Bosne i Hercegovine i Hrvatske.

Tim povodom 8. decembra biće organizovano polaganje cveća na grob Novice Kostića i komemorativni skup.

Novica Kostić je bio jedan od prvih ratnih veterana koji su prepoznali svoju odgovornost i ulogu u izgradnji mira i sa kojim je CNA sarađivao skoro dve decenije.

Bio je učesnik oružanih sukoba 1991. godine u Hrvatskoj, kao rezervista bivše JNA i teško je ranjen 4. novembra 1991. godine u Karlovcu dok je iz zapaljenog tenka spasavao 19-godišnjeg vojnika JNA koji se u njemu nalazio.

Posle ranjavanja, ostao je trajni invalid, bez jedne noge, sa mnogo povreda i trajno narušenog zdravlja.

Bio je predsednik Udruženja ratnih vojnih invalida u Vlasotincu.

Prati
Obavesti me o
guest

1 Komentar
Najnoviji
Najstariji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare
Ulica za nauk
Ulica za nauk
2 godine pre

E, kakav tragiĉan život. Tragičniji je ovakav život od smrti. Neka se nazove ulica, ali za nauk mladim generacijama, kako ċe svako koga je drźava maksimalno iscedila, napravila od njega invalida a onda ga, po običaju ostavila na cedilu. Deco, oblačite uniforme i uzimajte oružje jedino kad smo napadnuti! Pustite vi političare, duśe prodane, nikad im ništa ne verujte!