Rat ubrzava EU proširenje?

TIRANA

Ovo je pravi trenutak za posetu Zapadnom Balkanu – u toku je rat, a na Balkanu postoji veliki uticaj Rusije, izjavio je visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Đozep Borelj i dodao da je “sada kritičan trenutak za proces proširenja”.

Borelj je u intervju za Dojče vele iz Tirane ukazao da će  rat u Ukrajini uticati na sve,  kroz cene hrane ili energenata, ali dodaje da će to ojačati evropsko jedinstvo i biti veliki podsticaj da se prevaziđu neki od problema kako bi se ubrzao proces proširenja EU.

Zapadni Balkan je bio i ostaje visoko na agendi Evropske unije. Ali, znate, postoje događaji koji su katalizatori istorije, događaji koji menjaju odnos između različitih faktora, različitih aktera, ocenio je Borelj.

On očekuje da će Rusija pojačati svoj uticaj na Balkanu, “pokušaće da osvoje duše ljudi kroz mnoštvo dezinformacionih kampanja”.

Pokušaće da ubede ljude da se oni bore protiv nacizma, da je Zelenski ratni zločinac, da smo mi, kako kažu, počinili genocid nad Rusima. Moramo se boriti protiv tog narativa, naglasio je on.

Govoreći o dijalogu Beograda i Prištine, visoki predstavnik EU ističe da je dijalog zastao i da se obe strane moraju “pogurati” kako bi se shvatilo da se do rešenje problema može doći jedino kroz dijalog.

To neće biti lako, to je veoma složena stvar. Znate li koliko je složena i teška bila istorija Balkana u poslednjih 20, 30 godina? Ali, jedino rešenje za taj problem jeste dijalog, insistira Borelj.

Različite zemlje Zapadnog Balkana imaju različite odnose sa Rusijom, što je činjenica koja ima veze s istorijom i geografijom. Uglavnom istorijom. Nije tajna da je Albanija u spoljnoj politici mnogo više usklađena sa EU nego Srbija. Ipak, moram da kažem da je Srbija glasala za rezoluciju Generalne skupštine Ujedinjenih nacija.

To je veoma važan korak i oslanja se na stranu Evropske unije kada su u pitanju ljudska prava, suverenitet nacija i poštovanje međunarodnog prava, zaključio je Borelj.

Izvor: FoNet

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare