Rast prodaje nekretnina u Srbiji

BEOGRAD

Tokom aprila prodato je 38,7 odsto više nepokretnosti nego u istom mesecu prošle godine, što se objašnjava malim brojem realizovanih prometa tokom vanrednog stanja, saopštio je danas Republički geodetski zavod (RGZ) i naveo da je prošlog meseca za kupovinu nekretnina potrošeno 543,7 miliona evra.

Tokom aprila u Srbiji su zaključena 14.302 ugovora o kupoprodaji nepokretnosti, a prometovano je ukupno 15.546 nepokretnosti, od čega 5.763 kupoprodaje zemljišta, 3.592 objekata i 6.191 promet posebnih delova objekata.

Кoličina novca na tržištu prošlog meseca iznosila je 543,7 miliona evra, saopštio je RGZ, a dominantan način plaćanja je gotovinski, i to u 84 odsto realizovanih prometa.

Zemljište se, kako navode, u 99 odsto slučajeva plaćalo gotovinom, dok se iz kredita najčešće plaćaju stanovi, pa je tako u aprilu 37 odsto stanova plaćeno sredstvima iz kredita.

Putem kredita najčešće su kupovani stanovi u Beogradu (u 40 odsto slučajeva), na drugom mestu je Vojvodina (38 odsto), Šumadija i zapadna Srbija (34 odsto),  a najmanji udeo kreditnog finansiranja kupovine stanova zabeležen je u istočnoj Srbiji – 31 odsto.

Prati
Obavesti me o
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare