Raspisan konkurs za izradu Spomenika nenasilju

NIŠ

Kancelarija za lokalni ekonomski razvoj grada Niša je raspisala konkurs za izradu idejnog rešenja izgleda Spomenika nenasilju. Odluku o podizanju spomenika u jugoistočnom delu parka Svetog Save donela je Skupština grada Niša krajem juna ove godine. Inicijativu za postavljanje                   

Spomenika nenasilju pokrenula je Mirjana Stoiljković, majka Vuka Stoiljkovića (22) koji je ubijen u parku Svetog Save 2014. godine.

                                   Spomenik bi bio podignut u znak opomene i sećanja na sve tragično preminule mlade osobe, žrtve bezumnog nasilja. Konkursom jer predvidjeno da podnosilac najboljeg idejnog rešenja dobije nagradu od 50.000 dinara. Rok za podnošenje prijava je 26. oktobar.

                                   Spomenik nenasilju na inicijativu porodice Stoiljković trebao bi da bude podignut u parku Svetog Save.

                                Dragan Jovanović, deka Vuka Stojiljkovića kazao je da to nije bila samo njegova i ideja njegove ćerke Mirjane, majke pokojnog Vuka, već da je pokrenuta i peticija širom Srbije da se Vuku podigne spomenik.  Nesreća je pre osam godina na protestima okupljala hiljade građana koji su protestima protiv nasilja pružali podršku porodici i prijateljima ubijenog studenta.

                                 „U Srbiji smo imali 1370 potpisa sa zahtevom da se podigne spomen obeležeje za Vuka, a ti potpisi nisu bili samo iz Niša.  Čak su bili i protesti u Novom Sadu. Kroz taj zahtev smo pokušali i da udovoljimo tim ljudima koji su tražli svojim potpisima.  Zahvaljujem se Savetu za kulturno stvaralaštvo što je usvojio naš predlog, da to ne bude samo spomen-obeležje, već spomenik“, kaže Jovanović.

                                  On kaže da je na idejnom rešenju spomenika predviđeno da bude ispisano najmanje deset imena, koji su takođe tragično nastradali. Kaže da je svakako najveća bol za porodicu što je Vuk otišao, kao što svako boluje zbog svog izgubljenog člana.

                              „Prihvatili da spomenik bude postavljen bilo gde, samo da bude postavljen. Mi smo pošli od toga da je tamo nastradao i da treba da bude baš tamo, pored sata u parku Svetog Save, jer ko god tu prolazi videće taj spomenik i to će biti jedna velika opomena“, kaže deka pokojnog Vuka.

                                Adriana Anastasov, većnica resorno zadužena za kulturu i turizam  podsetila je da će ovaj spomenik biti opomena svim mladim ljudima da se problemi ne rešavaju nasiljem jer može doći do tragičnog ishoda.

                              Podsetimo, Vuk Stoiljković bio je student medicine. Oko 20 sati uveče, 10. februara 2014. godine izboden je nožem četiri puta. Student je preminuo jer mu je bila presečena glavna arterija, dok je njegov ubica pobegao koga je policija ubrzo identifikovala. Počinitelju je kazna sa 12 i po preinačena na 12 godina zatvora, a olakšavajuća okolnost je da je počinitelj u tom trenutku imao 19 godina.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare