RASELJENI IZ “RASADNIKA” DOBILI NOVE KUĆE

VRANJE

 

Šef sektora za saradnju Delegacije Evropske unije u Srbiji, Holger Šreder, šef trećeg sektora operacija Delegacije EU Richard Maša, zamenik gradonačelnika Vranja, Dragoljub Stevanović, Komesar za izbeglice i migracije RS Vladimir Cucić i direktor organizacije Arbeiter Samariter Bund (ASB) Gordan Velev obišli su danas novoizgrađene kuće za izbeglice iz Kolektivnog centra „Rasadnik“ čiju izgradnju je finansirala Evropska unija.

„Za izgradnju osam kuća za interno raseljena lica i izbeglice u Vranju, Evropska unija je donirala 135.000 evra zahvaljujući čemu je trajno zbrinuto 28 ljudi. Ovo je primer dobre saradnje koja će u narednom periodu biti još plodotvornija“ istakao je sektora za saradnju Delegacije Evropske unije u Srbiji Holger Šreder.

Izgradjene kuće u Vranju su deo  projekta Evropske unije „Podrška zatvaranju kolektivnih centara kroz obezbeđivenje trajnih stambenih rešenja za izbeglice, interno raseljena lica i povratnike“ vrednog milion evra kroz koji su u Vranju, Smederevu i Gadžinom Hanu obezbeđena trajna stambena rešenja za 177 izbeglih i interno raseljenih lica. Projekat sprovodi  ASB u saradnji sa Komesarijatom za izbeglice.

Porodice iz KC „Rasadnik“ dobile su, pored novih kuća i potpuno opremljene domove nameštajem, te belom tehnikom. Šef sektora za saradnju Delegacije EU u Srbiji i zamenik gradonačelnika obišli su neke od najugroženijih porodica koje su se, nakon deceniju i po života u barakama kolektivnog centra, uselili u svoje nove kuće.

Projektom su obezbeđena 177 interno raseljena i izbegla lica izgradnjom 45 montažnih kuća u Smederevu (138 korisnika), 8 objekata u Vranju (28 korisnika) i 11 u Gadžinom Hanu (11 korisnika). Ukupno je izgrađeno 64 kuća.

Predstavnici Delegacije Evropske unije nastaviće sutra posetu Novom Pazaru i Sjenici, gde će obići razvojne projekte koje Evropska unija finansira preko programa Evropskog Progresa.

 

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare