Rano otkrivanje može sprečiti rak grlića materice

NIŠ

U Srbiji dnevno od raka grlića materice umre jedna žena a četiri obole.

U Nišavskom okrugu  stope oboljevanja su na nivou Srbije. Nišavski okrug je po oboljevanju na devetom a Toplički na 19. mestu. Po umiranju Nišavski okrug je na 19 mestu a toplički okrug na četvtom mestu.

Na godišnjem nivou oboli oko hiljadu žena a oko 400 žena umre – ovo je podatak koji se čuo danas na konferenciji za novinare koja je organizovana povodom 13. po redu Evropske nedelje prevencije raka grlića materice , koja se organizuje pod sloganom “”Rano otkrivanje može sprečiti rak grlića materice”.

Na konferenciji se govorilo o načinima da se ova bolest predupredi, ali i da se prikažu aktuelni epidemiološki podaci i podaci organizovanog skrininga na karcinom glrića materice za Niš i Republiku Srbiju.

„ Rak grlića materice je druga vodeća bolest kod žena u Srbiji a četvrti uzrok umiranja naših žena. „ rekla je danas dr Ana Stefanović na konfrenciji  za  novinare  koja je koja se održava u Nišu.

 „Naša zemlja i dalje spada u red zemalja u kojoj je velika stopa oboljevanja . Na petom mestu smo u Evropi po obolevanju i po umiranju od raka grlića materice .“

Krajem prošle godine završen je drugi trogodišnji ciklus sprovođenja organizovanog programa skrininga raka grlića na teritoriji 17 opština koji je obuhvatio 32 posto svih žena ciljne populacije u Republici, što iznosu 653949 žena. Najviše žena u Srbiji oboljeva u Zaječarskom i Borskom okrugu a najviše žena umire u Zaječarskom, Srednjebanatskom i Zapadnobačkom okrugu“,

Dom zdravlja Niš je sa realizacijom Nacionalnog skrining programa za rano otkrivanje raka grlića materice započeo 2013. godine. U toku prošle godine, u okviru organizovanog skrininga pozvao 12512 žena na skrining raka grlića materice ( što čini 16,3 posto ciljne populacije žena od 25 do 65 godina. Od tog broja, kako kaže dr Ana Stefanović  8273 žena se odazvalo pozivu na skrining pregled, što je više od 66 posto pozvanih. Njima je urađen PAP test i od ukupnog broja pregledanih normalan nalaz imalo je 8042 žene. Patološki nalaz PAP testa otkriven je kod 231 žene a od njih je kod dve žene dijagnostifikovano dva endocervikalnih adenokarcinoma in situ i šest invazivnih karcinoma.

Za pet godina ( od 2013. do 2017. godine u okviruprograma skriing raka grlića materice pozvano je na pregled 58120 žena životne dobi od 25 do 64. godine. Na testiranje se odazvalo 58,5 posto pozvanih (342386). Procenat pozitivnih nalaza koji su upućivali na dalje pretrage i lečenje iznosio je 6,2 posto.  Utvrđeno je da 165 žena ima karcinom.

Dobro organizovani skrining programi mogu da spreče i do 80 posto slučajeva raka grlića materice. Međutim, žene se ne javljaju redovno na preglede a po nacionalnom programu svaka žena se jednom u tri godine pozia na pregled bez da inicijativa potekne od njih.

„Redovni skrining programi su 220 radnih dana tokom godine. Radimo svakog dana osim subotom i nedeljom, da bi povećali broj pacijenata koji su obuhvaćeni skriningom“, rekao je dr dr Miodrag Savović – spec. ginekologije i akušerstva u Domu zdravlja Niš

. Ukoliko je loš test znači dalju dijagnostičku proceduru. Ukoliko je dobar to praktično znači da je pacijentkinja u naredne tri godine praktično bezbedna. Mi pokušavamo da omasovimo skrining i da imamo što veći broj žena, pa makar nekim ženama uradili i više puta“, dodao je dr Savović.

On je dodao da u skandinavskim zemljama na 100.000 žena mortalitet je tri do četiri obolelih. U Nemačkoj je između sedam i osam a Niš je po broju smrtnosti od raka grlića materice na noivou Nemačke. Uspelo se za dvadesetak godina strašna brojka koja je bila u to vreme , 650 -700 žena  bude smanjena jer je povećana mogućnost lečenja, kao rezultat ranog otkrivanja , koje se otkriju u predmalignom stanju.

Ove godine se i Školska uprava Niša  uključuje u prevenciju raka grlić materice.

„   Škole su sredine u kojima treba da se širi svest o sopstvenom zdravlju. Da li će to biti putem tribina, ili nekih  predavanja , putem učeničkih parlamenata, vršnjačke edukacije  što je najprikladniji metod, to će biti stvar o kojj će Školska uprava u okviru ove akcije oslučivati , rekao je   Dragan Gejo, načelnik Školske uprave.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare