Ranjivim grupama je potrebna podrška

NIŠ

        Obrazovanje, nezaposlenost, loši stambeni uslovi, najveći su problemi romske zajednice u Nišu, a kako ih prevazići uz pomoć lokalne zajednice ali i evropskih projekata i nevladinih organizacija, bila je tema foruma “Položaj najranjivijih društvenih grupa i odgovor zajednice”, organizovanog u Medija Centru,a povod je Međunarodni dan ljudskih prava. U debati su učestvovali Dragan Đorđević, predsednik Odbora za ljudska prava, Tamara Simonović, direktorka Grupe za decu i mlade “Indigo”, Sulejman Sulejmanović, predsednik Centra za integraciju naselja Crvena Zvezda i Vera Kurtić, projektna službenica Saveta Evrope u programu “ROMACTED”.

      Prema rečima gradske većnice Tijane Đorđević IlićGrad Niš  je jedan od 11 gradova koji učestvuju već godinu i po u evropskom programu “ROMACTED”, a u okviru Lokalnog akcionog plana izdvaja pet miliona dinara godišnje za potrebe romske zajednice.

              “Učinjen je korak napred u pogledu poboljšavanja položaja Roma. Jedna od inicijativa programa bilo je i stipendiranje romskih srednjoškolaca i studenata, što je učinjeno, kao i različite obuke i prekvalifiokacije radi nalaženja zaposlenja. Sledi nam jedan veliki projekat, a to je iseljavanje Roma iz naselja Crvena Zvezda u nove stanove”, rekla je Tijana Đorđević Ilić, gradska većnica.

               Pripremljena je dokumentacija za izgradnju stanova u Ulici Kovanlučkoj za Rome iz Crvene Zvezde. Naredne godine tom dokumentacijom Grad će aplicirati za novac iz evropskih fondova, a imaće i podršku Republike, budući da je reč o kapitalnom projektu izgradnje vrednom dva miliona evra.

            Program “ROMACTED” nastoji da sveobuhvatno rešava probleme i pruža podršku u različitim oblastima, poput obrazovanja, stanovanja, socijalnih prava i readmisije.

       “Rešavali smo različite probleme romske zajednice, od zamene jedne sijalice, preko pomoći u registraciji udruženja, do asfaltiranja ulica, u saradnji sa Gradom. Predstoji nam dodeljivanje pomoći u građevinskom materijalu za obnovu kuća žitelja u naselju “12. februar”, kupovina tricikala za sakupljače sekundarnih sirovina, organizovanje kursa nemačkog jezika, a svakako i program zapošljavanja Roma. Otkako je program sprovodi, ima promena i pomaka”, rekao je Turkijan Redžepi, facilitator programa “ROMACTED”.

         Srbija je članica Saveta Evrope i ima zakon o nacionalnim manjinama, kao i utvrđene mere za poboljšavanje njihovog položaja.

           “Mi smo tu da pomognemo svakome da sazna koja su mu prava i građanske slobode. Svugde gde postoje problemi, Romi i druge ranjive grupe dodatno su pogođene tim problemima. Ukoliko je neka sredina, primera radi, pogođena društveno-ekonomskom situacijom, materijalnom nejednakošću, siromaštvom, problemi za Rome se usložnjavaju. Romi su posebno pogođeni problemom obrazovanja”, konstatovao je Tobias Flesenkemper, šef kancelarije Saveta Evrope u Beogradu.

Prati
Obavesti me o
guest

1 Komentar
Najnoviji
Najstariji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare
trackback
Položaj najranjivijih društvenih grupa i odgovor zajednice | Odbor za ljudska prava Niš
4 godine pre

[…] JUGPRESS 06. decembar 2019-Ranjivim grupama je potrebna podrška […]