“Ramonda serbika” akademiku Goranu Petroviću

NIŠ

Akademik Goran Petrović ovogodišnji je dobitnik nagrade “Ramonda serbika” za višegodišnje stvaralaštvo koje je ostavilo poseban pečat u istoriji savremene književnosti. Nagrada će mu biti uručena na otvaranju 31. Književne kolonije “Sićevo” koja će se održati u prvoj polovini septembra.

Odluku da se ova prestižna nagrada dodeli Goranu Petroviću doneo je žiri u sastavu  Ljubivoje Ršumović,  Dejan Stojiljković i Dalibor Popović Pop.

                        “Akademik Goran Petrović spada u red naših najboljih savremenih pisaca, njegov opus predstavlja jedan od najznačajnijih doprinosa savremenoj domaćoj prozi. Pisac modernog senzibiliteta, izvanrednog stila i živog jezika, nagrađivan, čitan i prevođen na više od četrdeset svetskih jezika, Petrović je autor bar dva klasika savremene srpske književnosti, a to su romani “Opsada crkve Svetog Spasa“ i “Sitničarnica kod srećne ruke“ kao i niza izvanrednih proznih ostvarenja”, navodi se u obrazloženju žirija.

                        Petrović  je rođen u Kraljevu 1961. godine. Napisao je veliki broj dela, a romani i priče objavljeni su mu u preko sto izdanja, od čega pedeset u prevodu na francuski, ruski, španski, nemački, italijanski, bugarski, slovenački, poljski, ukrajinski, makedonski, engleski, mađarski, češki, slovački, grčki, holandski i persijski jezik.

                      Nagrada će ovogodišnjem dobitniku biti uručana na svečanosti povodom otvaranja 31. međunarodne Književne kolonije Sićevo, koja se održava od 13. do 18. septembra pod pokroviteljstvom Grada Niša i Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije.

                        Podsetimo, međunarodna književna kolonija “Sićevo”  najstarija je takva književna manifestacija u ovom delu Evrope. Njen osnivač je dr Mihajlo Ignjatović, nekadašnji niški pisac i književni prevodilac, a utemeljivači Kulturno prosvetna zajednica i Društvo književnika Niša. Kolonija se od 1991. održava svake godine polovinom septembra u Sićevu.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare