Rama: Ne gledati u prošlost

SKOPLJE

Ovaj region ne može da nastavi da korača napred ako ostane zarobljenik prošlosti, ne može i ne treba da živi u prošlosti, poručio je premijer Albanije Edi Rama na ekonomskom forumu Albanije, Srbije i Severne Makedonije u Skoplju, i podsetio da bi integracija privreda svih država regiona dovela do regionalnog rasta BDP od 6,7 odsto.

Rama je istakao da  inicijativa Mini šengen ima jedan cilj – da zažive “četiri slobode”: sloboda kretanja ljudi, kapitala, roba i usluga.

“Ne treba da okrećemo leđa jedni drugima, kao što smo to radili proteklih 500 godina”, poručio je Rama.

Prema njegovim rečima, ne radi se o “nekoj ekskluzivnoj inicijativi Albanije, Srbije i Severne Makedonije.

“Svaka država koja želi da se priključi, treba to sama da uradi, a ne da stvorimo neku karikaturu Balkana pa da to šaljemo u Brisel, a nemamo ni luksuz da gubimo vreme, jer smo izgubili decenije i vekove”, rekao je Rama.

Ocenio je da se nerešena pitanja u regionu neće lakše rešiti ukoliko se negira potencijal udruživanja.

“Smatram da sve zemlje treba da budu deo ovog procesa, zato što je to za njihovo i dobrobit njihovih građana, a svaki izgubljeni dan je dan gledanja u prošlost”, ocenio je Rama.

Obraćajući se privrednicima iz svih država Zapadnog Balkana koji, kako je rekao, stvaraju posao i prihode, ocenio je da je njima takva inicijativa ne samo potrebna, već i da je zakasnela, s obzirom na njihove potrebe.

Ukazao je na to da privredni rast u regionu zavisi od integrisanja privreda.

“Ukoliko postignemo taj nivo integracije koji je ugovoren uz pomoć sporazuma o trgovini sa EU, onda će taj porast biti i do 6,7 odsto – i zašto da ostavimo takvu mogućnost sa strane? Treba da iskoristimo rast, a ne da ostanemo zatvoreni u našim malim mestima”, naglasio je Rama.

Izvor: FoNet

Prati
Obavesti me o
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare