Radionica za izradu Akcionog plana za javno zdravlje

VRANJE

U Vranju je održana radionica za izradu Akcionog plana javnog zdravlja u čijem su radu učestvovali predstavnici 13 gradova jugoistočne Srbije.

 Sekretarka odbora za zdravlje i socijalnu politiku Stalne konferencije gradova i opština, Jasmina Tanasić je rekla da je danas realizovana treća faza u izradi ovog izuzetno važnog, obaveznog planskog dokumeta i da su u skladu sa Zakonom o javnom zdravlju uvedene nove nadležnosti lokalne samouprave u ovoj oblasti.

,,Mnogo je zdravstvenih problema, koji se lako i jednostavno mogu rešiti koordinacijom i saradnjom svih aktera na nivou lokalnih samouprava. Ciljevi svih opština i gradova su isti, unapređenje zdravlja, prevencija bolesti, smanjenje rizika i poboljšanje zdravih stilova života, a razlikuju se samo načini za njihovo ostvarivanje i akteri koji će učestvovati u tome“, istakla je Tanasićeva.

Pomoćnik gradonačelnika, dr Aleksandar Stajić je govorio šta je  Vranje na tom planu učinilo i izrazio nadu da će radionica dati dobre rezultate.

 ,,Naša lokalna samouprava usvojila je Akcioni plan javnog zdravlja pre 15 dana. On je instrument za sprovodjenje Strategije javnog zdravlja od 2018. do 2025. godine, koja je usvojena pre tri meseca. Akcioni plan je podložan promenama, tako da ćemo ga unaprediti u skladu sa novim trendovima i današnjom radionicom“, rekao je dr Stajić.

Ovaj plan je prilagođen našem podneblju i uslovima, izjavio je većnik zadužen za zdravstvo, dr Miroljub Stanković.

„Akcioni plan za javno zdravlje sadrži četiri strateška cilja,  unapređenje dostupnosti zdravstvene zaštite na primarnom nivou, unapređenje kvaliteta bolničke zdravstvene zaštite na sekundarnom nivou, unapređenje zdravlja stanovništva u saradnji sa nadležnim institucijama i unapređenje stanja životne sredine“, naglasio je većnik.

Radionicu je organizovala Stalna konferencija gradova i opština.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare