Radionica o besplatnoj pravnoj pomoći

LESKOVAC

Centar za unapređivanje pravnih studija (CUPS), ekspertska nevladina organizacija iz Beograda, u narednom dvomesečnom periodu sprovodiće aktivnosti usmerene na podizanje kapaciteta lokalnih udruženja u pružanju besplatne pravne podrške i pomoći. Zakon o besplatnoj pravnoj pomoći usvojen je 2018. godine. Pravni stručnjaci CUPS-a neposredno su učestvovali u izradi ovog zakona. Besplatna pravna pomoć se po Zakonu pruža prvenstveno licima koja pripadaju osetljivim društvenim grupama, kao što su osobe sa invaliditetom, deca, stariji, siromašna lica, Romi, oboleli od zaraznih bolesti (HIV, KOVID i sl.), žrtve oružanih sukoba, lica koja ne poseduju lične dokumente, lica bez stalnog prebivališta, migranti, lica koja pripadaju seksualnim manjinama i drugi. Prema Zakonu, udruženja su ovlašćena da samostalno pružaju besplatnu pravnu pomoć i podršku pripadnicima osetljivih društvenih grupa pre svega u oblastima u kojim su ovlašćena da pokrenu postupke zaštite ovih lica, kao što su upravni postupak, postupak zaštite od diskriminacije i dr.

Saša Gajin, koautor Zakona o besplatnoj pravnoj pomoći i profesor na Pravnom fakultetu univerziteta Union u Beogradu, kaže da je ciloj ovih aktivnosti pre svega podići svest udruženjima u pogledu primene ovog zakona.

„Problem sa kojim se suočavamo je imamo slab odziv udruženja u pogledu njihovih aktivnosti na primeni zakona. Zakon neposredno prepoznaje udruženja kao pružaoce besplatne pravne pomoći i podrške. Ako bi čovek hteo da ostvari neki svoj interes u nekom pravnom postupku kao što je npr. oslobađanje plaćanja takse za javni servis za osobe sa invaliditetom, i ne zna kako da sebi obezbedi to pravo, potrebno je neko ko bi toj osobi pomogao. Tu sada treba da se angažaju ne samo advokati ili jedinica lokalne samouprave, nego i udruženja, posebno udruženja čija je delatnost zaštita prava određenih lica. Problem je u tome što se udruženja nisu odazvala na ovlašćenje koje imaju u zakonu i naše radionice su usmerene ka tome da se razvije svest kod udruženja da je potrebno da se bave ovom oblašću. Preti opasnost da taj zakon ostane mrtvo slovo na papiru jer udruženja tu ne vide svoje polje delatnosti, a nema razloga za tako nešto, jer zakon predviđa da se delatnost udruženja u ovoj oblasti finansira iz javnih prihoda, jer je to delatnost od javnog interesa.“

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare