Radionica „Klikom do novih saznanja i veština“

VRANJE

Ekonomsko-trgovinska škola u Vranju dobila je sedam novih računara za informatički kabinet kroz program Podrška Evropske unije upravljanju migracijama u Republici Srbiji.

U sredu je za decu sa Bliskog istoka koja su smeštena u Prihvatnom centru i njihove vršnjake iz Vranja organizovana radionica računarskih veština„Klikom do novih saznanja i veština“. 

Menadžer projekta podrške EU opštinama iIi gradovima u kojima borave izbeglice i migranti,Jelena Marić Luković izrazila je zadovoljstvo što je kroz saradnju sa lokalnom samoupravom i nastavnim kadrom organizovana ovakva aktivnost.

„Pored sticanja digitalnih veština i razmene znanja, stvorili smo uslove da se, pre svega, upoznaju vršnjaci različitih kultura. Grad Vranje predstavlja jedan od sjajnih primera suživota između lokalne populacije i korisnika Prihvatnog centra“, rekla je Marić Luković .

Gradska većnica Zorica Jović je rekla da je Ekonomsko-trgovinska škola samo jedna od tri obrazovne ustanove koje su, kroz saradnju sa Ministarstvom prosvete, uključene u rad sa decom migrantima. 

Ona se zahvalila organizaciji UNDP i podsetila da je ovo još jedna škola čije su opremanje pomogli.

„Zahvalnost dugujem i kolektivu škole, koji je na čelu sa direktorom, pokazao interesovanje za rad sa decom migrantima. Lokalna samoprava prati potrebe osnovnih i srednjih škola u kojima učenici migranti pohađaju nastavu, a Boban Stanković iz Kancelarije za lokalni ekonomski razvoj bio je deo tima tokom izrade projekta“, rekla je Jovićeva. 

Direktor Ekonomsko-trgovinske škole Mome Andonov govorio je o značaju dostupnosti obrazovanja   za svu decu, kao osnovog elementa poštovanja ljudskih prava.

Ekonomsko-trgovinsku školu u Vranju pohađa preko 800 učenika među kojima je 10 dece iz migrantske populacije koja intenzivno uče srpski jezik i učestvuju u vannastavnim aktivnostima.

Nastavnici, pedagozi i svi zaposleni u ovoj srednjoj školi su migrantima pružili neophodnu podršku kako bi na što lakši način prevazišli jezičke i kulturološke barijere koje mogu prouzrokovati stres. Nastava u školi je prilagođena kako bi se svi učenici ravnopravno uključili u školske aktivnosti.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare