Radionica “Čaša čiste vode”

LESKOVAC

Fizika kao bajka u okviru trilogije eksperimenata iz hidrostatike i priče o „Čudaku koji živi u šumi i pije čistu vodu“ održana je u Naučnom klubu Centra za stručno usavršavanje za učenike osnovnih škola iz Orašca i „8. oktobar“ iz Vlasotince. Ova radionica je prošle godine konkurisala kod Centra za promociju nauke i odobrena je za realizaciju u Naučnim klubovima u Leskovcu i Nišu. Sa učenicima matematičkog odeljenja OŠ „Vuk Karadžić“ održana je istoimena postavka na Međunarodnom festivalu nauke u Beogradu, gde je dobijeno i priznanje „Ambasador nauke“ iz ruke ministra Gorana Trivana.

Diplomirani fizičar i nastavnik fizike u tri škole Dragan Golubović kaže da je ovo način da se učenicima viših razreda osnovnih škola približe fizika i hemija kao nauka, kao nešto zanimljivo, a ne samo kao običan školski predmet.

„Na ovoj radionici će deca moći da vide ono što mi nazivamo paradokslanim eksperimentima iz hidrostatike. Laički rečeno, voda koja miruje ima jako interesantne osobine koje široka publika ne poznaje. Mi imamo eksperimente gde sipamo vodu u čašu, okrenemo čašu naopako i voda ne iscuri iz čaše. Zatim prikazujemo i novčić koji ne tone, koji pliva na vodi. Postavljali smo i špenadle, igle, sve je to plivalo po vodi. Pokazujemo da u punu čašu vode može mnogo toga da se doda, a da se ne prolije voda. Treća vrsta eksperimenata je vezana za sito i rešeto, gde dokazujemo da i u situ može voda da se prenese. Sve ove eksperimente prati i jedna bajka…“

Svi ovi eksperimenti na prvi pogled izgledaju kao neki mađioničarski trikovi, kaže nastavnik Golubović i dodaje da nakon svakog eksperimenta sledi i naučno objašnjenje zašto i kako se to dogodilo.

„Mi smo našu radionicu proširili sa još deset eksperimenata. Pet eksperimenata ilustruju kapilarne pojave, koheziju i atheziju, i još pet eksperimeta koji dodatno pojašnjavaju površinski napon. Gostovali smo sa našom radionicom i u niškim školama. Učenicima je to izgledalo kao da je neki cirkus došao u goste, ali su brzo shvatili da je sve ovo utemeljeno na nekim realnim objašnjenjima, da je sve to fizika, hemija, matematika…“

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare