Radio-ekspedicija u znak sećanja na pilota Gorana Savića

LESKOVAC

Radio klub „Nikola Tesla“ iz Leskovca organizovao je radio-ekspediciju u prirodnom kompleksu Jašunjskih manastira kod sela Golema Njiva.

Reč je tradiciji kada se svakog 26. septrembra radio amateri iz Srbije organizuju i odlaze u nacionalne parkove, predele izuzetnih odlika i druge parkove prirode kako bi usposataljali radio amaterske veze sa drugim radio amaterima širom Srbije i širom sveta.

Povod ovakvog okupljanja je godišnjica pogibije mladog pilota Vojske Srbije Gorana Savića iz Sevojna koji je pre osam godina poginuo, jer je odbio da se katapultira iz pokvarenog vojnog aviona i tako sprečio pad aviona u naseljenom mestu u okolini Beograda.

Žrtvujući sebe sprečio je pad aviona iznad škole i naselja oko nje i tako spasio decu i ostale civile.

Kako je Goran Savić bio radio amater i ljubitelj rada iz prirode, u znak sećanja na njegov herojski podvig radio amateri masovno izlaze u prirodu na ovaj dan.

Radio amateri iz Leskovca su održali preko 150 radio veza sa prijateljima širom sveta i poslali poruke dobre volje iz ovog kraja.

Inače, u ovoj aktivnosti postoje dve kategorije učesnika.

Prva je katogorija aktivatora parkova prirode i to su radio amateri koji odlaze u prirodu i rade sa tih lokacija.

Druga kategorija su radio-lovci koji okreću antene na krovovima svojh kuća u nameri da urade veze sa što više aktivatora iz prirode.

U ovoj akciji su, pored iskusnih radio amatera iz Leskovca, učestvovalo nekoliko mladih radio amatera iz Leskovca.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare