RADENKOVIĆ : PRIČE O VELIKOJ ALBANIJI OTVARAJU LOV NA SRBE

BEOGRAD

Poslanik SPS sa Kosova I Metohije u Skupštini Srbije Dejan Radenković izjavio je za Regionalnu informatinu agenciju JUGpress da poslednji napadi na  Srbe u opštini Klina  imaju za cilj čišćenje Metohije od Srba I da “nema oblasti života, kada su Srbi u pitanju, gde ne postoji kršenje evropskih konvencija i evropskih vrednosti i da Srbi nemaju pravo na život”.

 

“Očigledno je da se radi o etnički motivisanim napadima”, smatra Radenković.

Za njega je, kaže “  neverovatno da se to dešava pred očima evropskih zvaničnika na Kosovu i Evrope koja se zalaže za ljudska prava i, pogotovu, misije Euleksa koja je došla kao misija da uspostavi pravdu i demokratiju na terenu”.

“ Očigledno, kada vidimo kako i šta se danas dešava i kako se Srbi teraju pljačkom i batinama, možemo da zaključimo kako je sama ideja i priča o velikoj Albaniji ,u poslednje vreme, dovela do toga da se otvori lov na Srbe. To je ozbiljna pretnja stabilnosti u regionu i na Balkanu ali Srbija i dalje insistira na normalizaciji odnosa i na uspostavljanju i nastavku dijaloga i da se jednostavno konačno ispoštuje Briselski sporazum”, rekao ej Radenković.

On je dodao da “nema tačke u tom sporazumu koji Srbija nije ispoštovala iako je, možda, bilo i nekih teško sprovodljivih”.

Po njegovim rečima “očigledno je da Priština izbegava da sprovede onaj deo koji se tiče srpskih opština i samim tim pokazuju koliko oni uopšte žele Srbe na Kosovu. Dalje, ono što im stoji u tom Ustavu,  koji Srbija ne priznaje, da hoće da pokažu da ne ostane samo mrtvo slovo na papiru kada su prava Srba u pitanju, a u realnom životu je to drugačije. Možemo da pričamo o mnogim stvarima gde su Srbi na Kosovu ugroženi. Ja mislim da nema oblasti života kada su Srbi u pitanju gde ne postoji kršenje evropskih konvencija i evropskih vrednosti i da Srbi nemaju pravo na život”, rekao ej radenković I dodao da je “to pokazala i Savetodavna komisija za ljudska prava UNMIK-a.

 

“Nijedno ubistvo Srbina nije istraženo i mogu da zaključim da Euleks nije opravdao svoju misiju. Očigledno je da mogu samo da se pohvale time da bi se bezbednost na Kosovu ugrozila samim tim što bi se Oliver Ivanović branio sa slobode, drugo ih izgleda ne zanima. Oči ili su im zatvorene ili ne žele da vide kako je otvoren lov na Srbe na prostoru Kosova”, ocenio je Radenković.

 

On skreće pažnju da s ene govori dovoljno o pravima Srba na sopstvenu imovinu, koja im je uzurpirana na Kosovu I Metohiji.

“ Euleks je utvrdio da je 95% uzurpacija načinjeno od strane pripadnika albanske zajednice koji su uzurpirali imovinu Srba. Čak je i ministar pravosuđa Hajredin Hajredin Kuči rekao da je taj izveštaj realan. Znači, i kada Srbi dobiju papir da je nešto njihovo ne mogu da uđu u posed. Postavlja se pitanje zašto kosovska policija ignoriše te stvari? Zašto Kosovska policija,  koja zna i ko su napadači na Srbe i ko sve to radi, ali ih jednostavno ne procesuira i ne kažnjava”, rekao je Radenković.

“Mi smatramo da EU i evropski zvaničnici imaju veliku ulogu I odgovornost  odgovornost, oni ne smeju da žmure i da se prave da ne vide da su Srbi u ogromnim problemima. Ono što je neshvatljivo u bilo kojoj razvijenoj evropskoj zemlji, dešava se Srbima na Kosovu”, smatra Radenković.

 

Na pitanje da li, u svetlu svih tih dogadjaja, Briselski sporazum stvarno donosi dobrobit I siguran život Srbima na Kosovu, Radenković je rekao da je Briselski  sporazum “u tom trenutku  nas je uveo u jednu eru stabilnosti, normalizacije odnosa i razgovora, ali je očigledno da Priština to zloupotrebljava”.

“ Ja moram da pohvalim Vladu Srbije, kao i prethodnu Vladu kada je premijer bio Ivica Dačić, da mudro vodi politiku i, da pri put u bližoj istoriji Srbi nisu optuženi da oni stalno nešto opstruiraju i da neće da primene ono što je dogovoreno. Ali, prosto je neverovatno da Evropa tako ćuti i posmatra i neverovatno mi je da ne želi, neće ili se pravi da ne vidi da Albanci na sve načine pokušavaju da izbegnu i prolongiraju primenu dela Briselskog sporazuma koji se odnosi na  Zajednicu srpskih opština”, rekao je Radenković.

“Onog trenutka kada se formira ta zajednica koja treba da bude treći nivo vlasti i da obezbedi Srbima bolji život na Kosovu, onda ćemo dalje da razgovaramo. Ovo sada je prevršilo svaku meru kada su u pitanju prava Srba na Kosovu. Prosto je neverovatno da te svakodnevne napade i prištinski mediji ignorišu. To bi moralo da bude u udarnim vestima i da se osudi. Takođe i albanski političari bi morali da osude ovakve napade i da traže procesuiranje onih koji su to učinili. Ovako ne vodi ničemu normalnom”, upozorava Radenković I dodaje da su napadi učestali otak je ponovo počelo da se govori o stvaranju Velike Albanije.

 

Na pitanje kako ocenjujete reakciju Beograda povodom tih incidenata kao I da se ima utisak da vlasti u Beogradu nisu  preterano agilne  a nije bilo ni značajnijeh pisanja srpskih  medija o tim slučajevima, radenković je rekao da je “ranije bila praksa da se i mi borimo i savetovano nam je da uputimo neku poruku i saopštenje”.

On “misli “ da “od toga nema efekta, da li će neko da napiše saopštenje i da reaguje na to što je neko napadnut. Mislim da to treba da se radi diplomatskim putem i da se upozorava i šalju poruke evropskim zvaničnicima da nešto preduzmu”.

“ Zašto oni ostaju nemi,  za mene je potpuno neshvatljivo, kao nekoga ko posmatra sve ovo. Jednostavno sam zbunjen i ne mogu da verujem. Čak i kad je bio onaj incident u Kumanovu, nazvan je „izolovanim“! Očigledno da nije izolovan jer možemo da vidimo kako su ti ljudi koji su poginuli sahranjeni. Ako su dočekani sa špalirom zastava na pola koplja i u jednom i u drugom gradu na Kosovu onda nešto nije u redu. Onda ta ideja i Velikoj Albaniji nije baš tako beznačajna i bezopasna i može da nas uvede u veliku nestabilnost u region”, upozorava radenković.

“Ako neko to želi posle svega što smo imali u prošlosti, jednostavno ja nemam reči. Mislim da nam je svima dosta rata i moramo da počnemo da se bavimo krucijalnim stvarima, razvojem i perspektivom za stanovništvo”, rekao je on I dodao da je “svima nama u regionu problem ekonomska situacija”.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare