Računi za grejanje u Nišu veći za 60 posto

NIŠ

Decembarski računi za grejanje, za ona domaćinstva koji se greju preko gradske Toplane, uvećani za 60 procenata u odnosu na prethodni mesec, doveli su do usijanja nezadovoljstva građane Niša.

To , praktično,  znači da će domaćinstva koji žive u prosečnim stanovima od 50 do 60 kvadrata za grejanje morati da plate  između devet i 13 hiljada dinara.

U gradskoj Toplani kažu da je uvećanje od 60 procenata “sasvim normalno”  jer je u poslednjem mesecu 2016. godine bilo 16 ledenih dana. Tada je gradska Toplana grejala 24 sata.

Osim toga došlo je i do poskupljenja energenata , zbog čega je uvećan iznos varijabilnog dela cene, objašnjavaju u niškoj Toplani.

Korekcija cena je 3,63 posto.

Prethodna cena je bila 5,21 dinar za varijavilni deo a sada je 5,40.

Na insistiranje gradonačelnika cene se nisu menjale tokom prošle godine pa je i akontacija koja se plaćala u avgustu i septembru bila, tvrde,  nerealno niska, od hiljadu do hiljadu ipo dinara za dvoiposobne stanove.

Pa po onoj narodnoj „ko ne plati na mostu, platiće na ćupriji“, sada su niski akontacioni iznosi plaćani u leto, pokazalo se mač sa dve oštrice.

Nultna cena utvrđena je sa zakašnjenjem od dva ipo meseca, tek u novembru, što je dovelo do astronomskih računa sada , kada je sa potrošnjom po realnim cenama ispostavljen račun za grejanje.


I  oni koji imaju kalorimetre dobili su uvećane račune, a to je, kaže, zato što “računi ne zavise od Toplane već od onoga što se očita”.

A faktičko stanje je da je u decembru 2016. potrošnja energenata bila od 60 do 80 procenata veća nego u istom periodu prošle godine.

Ono što još više otežava situaciju je ledeni januar. Toplana je od 6. do 13. januara takođe grejala 24 sarta. Mesec još nije završen a ledeni dani još traju.

Zbog ogromnih računa centar “Forum”  uputio je  zahtev Toplani da se građanima odobri da plate 60 % računa sada, a da ostatak izmire narednih meseci.

Gradska Toplana je u dogovoru sa gradskom strukturom odlučila i obnarodovala odluku na svoj sajtu da će se plaćenje računa produžiti još mesec dana bez ikakvih posledica. Tako će biti i s sledećim računom. Dug na dug se gomila a nezadovoljstvo raste. Utoliko je veće kada se pročulo da je u istoj situciji bio i Beograd a da Beogrđani plaćaju „samo“ 20 posto uvećane račune.

U svakom slučaju bez računanja kamate svi računi mora da budu plaćeni do 31. Marta

Duži rok nije moguć, dodaju, zbog obaveza koje Toplana ima prema dobavljačima.

Oni koji račun za decembar plate do 31. januara imaju pravo na popust od 5 %.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare