Put ruža – Od Kenije preko EU do Rusije

BRISEL

(Eurostat)

Evropska unija uvozi 10 puta više ruža nego što izvozi, a glavni i izvoznik i uvoznik je Holandija. Sveže cveće u EU u najvećoj količini dolazi iz afričkih zemalja, a najviše odlazi u Rusiju i Švajcarsku.

Tokom 10 meseci 2017. godine EU je u zemlje koje nisu članice izvezla ruže u vrednosti od 62 miliona evra, a uvezla to cveće u vrednosti od 624 miliona evra.

Holandija je u tom periodu izvezla ruže u vrednosti od 43 miliona evra, što je 70% ukupnog izvoza ruža iz EU u treće zemlje.

Posle Holandije, najveći izvoznici ruža su Litvanija, koja je izvezla ruže za sedam miliona evra (11% ukupnog izvoza), Nemačka (pet miliona evra, odnosno 8%) i Letonija (7%).

Najveći deo ruža iz zemalja EU putuje u Rusiju i Švajcarsku.

Oko 45% evropskih ruža, vrednosti 28 miliona evra, izvezeno je u Rusiju, a 31% (20 miliona evra) u Švajcarsku. Manji deo, 6% ruža vrednosti četiri miliona evra otišlo je u Norvešku i 5% u Belorusiju.

Holandija je na vrhu i liste uvoznika ruža iz zemalja koje nisu članice EU, sa 478 miliona evra vrednog cveća uvezenog od januara do oktobra 2017. To je činilo 77% ukupnog uvoza zemalja EU.

Drugi veliki uvoznici su Velika Britanija koja je uvezla ruže vredne 60 miliona evra, što je 10% ukupnog uvoza, Nemačka koja je uvezla cveće u vrednosti od 35 miliona evra (6%) i Španija (5%).

Polovina ruža koje uvozi EU putuje iz Kenije. Vrednost ruža proizvedenih u toj zemlji i prodatih državama EU tokom 10 meseci 2017. zaključno s oktobrom bila je 317 miliona evra.

Druge zemlje iz kojih članice EU najviše uvoze su Etiopija (20%), Ekvador (17%), Kolumbija (5%) i Uganda (4%).

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare