PRVONAGRAĐEN VUK RŠUMOVIĆ ZA FILM „NIČIJE DETE“

LESKOVAC
Dodelom priznanja najboljima 8. Leskovački internacionalni filmski festival priveden je kraju. Grand pri nagradu, koja nosi ime proslavljenog reditelja Živojina Žike Pavlovića, dobio je Vuk Ršumović za film „Ničije dete“, jer je, po oceni žirija, izuzetnim suptilnim rediteljskim postupkom sjajno ispričao univerzalnu filmsku priču o svetu u kome živimo iz ugla nevinog deteta. Njemu je dodeljen i ček na 450.000 dinara. Druga nagrada je dodeljena Vinku Moderndorferu za film „Inferno“, a u obrazloženju stoji da je milione tranzicijskih žrtava povezao krik otpuštenog slovenačkog radnika. Hrabar krvavi rez zajedničke stvarnosti. Treću nagradu dobio je Goran Radovanović za „Enklavu“, čudesni filmski esej o zaboravljenim ljudima i film koji diskurs Kosova izmešta u civilizacijski nivo.

Nagradu Zlatni lešnik za najbolju mušku ulogu žiri je ravnopravno dodelio Filipu Šubarčiću za film „Enklava“ i Denisu Muriću za ostvarenje „Ničije dete“. Žiri smatra da su to dva osvežavajuća lica u srpskoj kinematografiji sa očigledno autentičnim talentima. Iako su deca, sve smo im verovali. Ravnopravno je podeljena i nagrada za najbolju žensku ulogu. Inta Šraj u filmu „Do balčaka“ je uverljivo odigrala lik Tereze koja na tako lud i šarmantan način unosi slobodu u ovaj krvavi balkanski prostor. Jovana Stojiljković je u filmu „Panama“ sjajno odigrala ulogu u kojoj se prepoznaje osobena mlada glumica sposobna da pomeša sopstvenu krv sa ulogom.

Dodeljena su i tri specijalna priznanja. Najpre leskovačkoj publici, lepim i pametnim ljudima svih generacija koji dolazeći u bioskop promišljaju svet u kome žive, zatim Ognjenu Sviličiću za film „Takva su pravila“ za uverljiv prikaz bespomoćnosti malog čoveka u vremenu tranzicije i posthumno Vlastimiru Đuzi Stojiljkoviću za izvanredni poluvekovni doprinos kulturi regiona.

Festivalski žiri, koji je radio u sastavu Branislav Lečić, glumac i predsednik žirija, te reditelji Branko Šmit i Branko Baletić je sve odluke doneo jednoglasno. U takmičarskom delu je prikazano 11 filmova iz svih republika bivše Jugoslavije.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare