Prvomajski proglas Nezavisnosti: Borba za dostojanstven rad

BEOGRAD

Ujedinjeni granski sindikati „Nezavisnost“ ovogodišnji 1. maj, Međunarodni praznik rada dočekuju sloganom “Opasulji se – organizuj se u sindikat” uvereni da “samo udruženi radnici mogu da ostvare svoja prava”, navodi se u Prvomajskom proglasu ove reprezentativne sindikalne organizacije.

„Dajemo sebi za pravo da bez obzira na sve probleme radnika u Srbiji obeležimo 1. maj praznično, šaljući poruke o kontinuitetu naše borbe za zdravo i bezbedno radno mesto, kvalitetne kolektivne ugovore i dostojanstvenu zaradu. Takođe, šaljemo poruku da nećemo bežati od odgovornosti već ćemo zahtevati da učestvujemo u svim radnim grupama koje će raditi na izmenama i dopunama radnog i socijalnog zakonodavstva u budućnosti. Cilj nam je da sindikalno organizujemo sve radnike koji po bilo kom osnovu rade u našoj zemlji i insistiraćemo i da nam to bude omogućeno kroz nova zakonska rešenja. Pravo na sindikalno organizovanje treba da imaju svi!

Nastavićemo da obrazujemo članove Nezavisnosti o svim temama koje su od interesa za njihov svakodnevni sindikalni rad svesni da samo kao kompetentni sagovornici možemo da pariramo poslodavcima i vlasti. Spremni smo da se menjamo i prilagođavamo ne odustajući od svojih osnovnih vrednosti. Naša spremnost na dijalog ne treba da ostavlja sumnju u našu odlučnost da kada treba protestujemo i štrajkujemo.

Nezavisnost je uvek imala kapacitete da uspostavlja partnerske odnose sa svim organizacijama civilnog društva koje dele naše vrednosti i ovom prilikom ih sve pozivamo da nam se pridruže u daljoj borbi za dostojanstven rad i život u Srbiji.

Prošle godine obeležili smo 30 godina od našeg osnivanja i sindikalnog rada pod kongresnim sloganom „Ponosni na prošlost – osvajamo budućnost“ i ovom prilikom šaljemo poruku mladima da svojim idejama i energijom doprinesu da Ujedinjeni granski sindikati „Nezavisnost“ i u narednom periodu budu prepoznati kao moderna sindikalna organizacija u kojoj svi sa ponosom nose timski dres.

Pozivamo vas da se zajedno borimo protiv svih vidova diskriminacije i nepravde, da podržimo koleginice i kolege u njihovoj borbi za radnička prava bez obzira gde rade. Pozivamo vas i na solidarnost sa našim kolegama u drugim zemljama jer sindikalna solidarnost ne poznaje nacionalne granice. Živeo 1. maj – živela Nezavisnost! “, navodi se na kraju Prvomajskog proglasa Sindikata Nezavisnost.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare