Prvih 100 doza za korisnike Gerontološkog centra


NIŠ

Fajzerove vakcine protiv Covid 19 stigle su danas u Niš, a prvi su vakcinisani korisnici usluga Gerontološkog centara, njh stotinu. Ministarka za rad i socijalna pitanja i članica Kriznog štaba Darija Kisić Tepavčević bila je u Nišu tokom dostavljanja prvog kontingenta vakcina.„Vakcine sa Instituta Torlak su dopremljene i vakcinisaće se 100 korisnika koji su se dobrovoljno prijavili da dobiju vakcinu, a narednih dana i ostali koji su zainteresovani.“, kaže Kisić Tepavčević.
Kisić Tepavčević je dodala da je napravljen detaljan plan distribucije vakcina po svim gerontološkim centrima u Srbiji.
„Najpre će biti vakcinisani korisnici gerontoloških centara i osoblje koje sa njima radi. Sledeći su zdravstveni radnici koji rade u kovid bolnicama, a zatim i hronični bolesnici sa različitim imunodeficijentnim stanjima. Zdrave osobe bez pridruženih oboljenja biće vakcinisane u nekim narednim fazama. Ideja je da se zaštite najugroženiji čime se povećava i kolektivni imunitet“, kaže Kisić Tepavčević.
Vakcinaciju korisnika u Gerontološkom centru obavljaju 3 lekara i 4 medicinske sestre iz Doma zdravlja. Vakcinisane osobe dobijaju vakcinalni karton na kojem će stajati osnovni podaci: ime i prezime, godište i anamneza. Vakcinacija je dobrovoljna i oni koji se odluče da prime vakcinu moraće i potpisom da potvrde svoj pristanak. Druga doza se prima nakon tri nedelje.
Operativni plan vakcinacije izradio je Institut Batut i u njemu se taksativno navodi kako će teći imunizacija.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare