Prvi put u Srbiji se organizuje likovna kolonija za decu sa smetnjama u razvoju

NIŠ

Specijalna škola „Bubanj“ u Nišu ove godine obeležava sedamdestu godišnjicu rada i tim povodom je organizovala niz manifestacija. Povodom obeležavanja velikog jubileja  ova škola je, prva u Srbiji, organizovala likovnu koloniju za decu sa smetnjama u razvoju. Kolonija je okupila 31 dete iz 14 specijalnih škola u zemlji, od Subotice do Pirota. U dvorištu škole je veoma živo. Učenici su u koloniji okupirani radom, ali se i druže međusobno deleći i svoja iskustva.

„Prema svim saznanjima koja imamo postoje likovni konkursi za decu sa smetnjama u razvoju, ali je ovo prva zvanična likovna kolonija koja se organizuje. Ideja je potekla iz naših redova . Deca se druže, zadovoljna su, već sada počinju da rade na završnom delu kolonije, zajedničkom crtežu koji će biti izložen od nekoj od galerija.Ponuda za to od nekih galerija već imamo“, kaže Goran Malović, direktor Specijalne škole „Bunanj“ u Nišu.

                           Deca su sa velikom radošću prihvatila učešće. Učesnici kolonije podeljeni su u dve grupe.

                           „Jedna grupa učenika radiće akrilom na platnu reprodukciju Kleove hramovne bašte koja je podeljena na 18 delova  a svaki učenik će raditi po jedan segment da bi na kraju oslikani mozaik bio sklopljen u celinu.Druga grupa radi po reprodukcijama svetskih slikarskih klasika u tehnici pastel u olovci na papiru“, objašnjava Milan Vidojković, profesor likovne kulture u školi „Bubanj“.

                      U školi  kažu da će uskoro biti završena i monografija o slikarskim umećima učenika škole.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare