Prvi pokretni izviđački tabor na relaciji Vlasotince-Vlasinsko jezero

VLASOTINCE-VRANJE

Odred izviđača „Zavičaj 1093“ iz Vranja u partnerstvu sa Savezom izviđača Novog Sada i Odredom izviđača „Vlasinske vidre“ iz Vlasotinca u periodu od 09-15.08.2019. realizovaće prvi Pokretni tabor na relaciji Vlasotince – Vlasinsko jezero u ukupnoj dužini od 50 km. Pokretni tabor se smatra jednom od najkomplikovanijih i najzahtevnijih izviđačkih aktivnosti, jer je potrebno koordinirati više aspekata što iziskuje vrlo uvežban tim i dobru opremljenost ekipe učesnika. Upravo zbog toga, u poslednjih 40 godina u Srbiji nije održan ni jedan pravi Pokretni tabor, te ovo predstavlja prvenac nakon četiri decenije apstinencije.

Ovaj tabor se realizuje u okviru projekta „Pokretni EKO Tabor ROSULjA 2019“, koji je finansijski podržalo Ministarstvo zaštite životne sredine Republike Srbije i predstavlja promociju novog koncepta SCOUTS RAGERSa koji će od septembra meseca da se pojavi u preko 100 opština širom Srbije čime će se stvoriti uslovi da SCOUT RAGERi budu zastupljeni u školskim programima kroz realizaciju slobodnih aktivnosti u školi, ali i u produženom boravku. Tokom pokretnog tabora posebna pažnja će se posvetiti jačanju kapaciteta članova Odreda za njihov bezbedan boravak na nepoznatom terenu uz uočavanje prirodnih karakteristika koje okruženje pruža, ovladavanje veštinama preživljavanja u prirodi uz minimalističko ponašanje u korišćenju resursa, te formiranje ponude za Rosulju kao turističku destinaciju. Uvežbavaće se postupci u rešavanju zadataka na topografskoj karti, pronalaženje tačaka na terenu kroz orjentiring,  jer će tokom sedmodnevnog marša pred njima biti 41 km uspona i savladana visinska razlika od 1.560 mnv (sa 260 penju se do 1.820 mnv) kao i 9 km pada terena sa visinskom razlikom od 530 mnv (sa 1.820 na 1.290 mnv).

Kao posebna draž ovog Tabora biće poseta zaštićenom rezervatu prirode Zeleničje, jednom od šest prašuma balkanske bukve u kojem se čuva genetski potencijal najznačajnije biljne vrste u Srbiji i gde će imati priliku da se upoznaju sa florom i faunom ovog kraja sa posebnim osvrtom na gljive i njihove karakteristike. Uz to biće im pružena prilika da se upoznaju sa postupcima pravilnog gazdovanja šumama i načinima uspostavljanja šumskog reda te će proći elementarnu obuku za gašenje šumskih požara kao sastavni deo obuke za SCOUT RAGERe.

Tridesetak učesnika će tokom pokretnog Tabora podići čak šest taborskih naselja, sami pripremiti preko 900 obroka, svo vreme pešačeći i sa sobom nositi svu kolektivnu i ličnu opremu. Učesnici Tabora se nadaju da će ovo postati tradicionalni način provere stečenih znanja za najstarije kategorije SCOUTS RAGERSa.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare