Prvi licencirani upravnici stambenih zgrada

VRANJE

U Vranju za početak ima dva profesionalna upravnika stambenih zgrada sa neophodnom licencom. Oni su se našli među 200 njih u Srbiji  koji su uspešno prošli obuku i položili ispite kako bi mogli da obavljaju ovu delatnost, što predviđa Zakon o stanovanju i održavanju zgrada.

 

Obuka je bila organizovana u Privrednoj komori Leskovac, a budući profesionalni upravnici morali su da nauče pravni okvir u vezi korišćenja, upravljanja i održavanja zgrada, zatim administrativne i finansijske aspekte upravljanja zgradom, karateristike i održavanje zgrade, bezbednosne procedure, kao i komunikaciju.

Šef Kancelarije Regionalne privredne komore Leskovac u Vranju, Branislav Popović kaže da zgrade moraju da imaju svoje upravnike.

„Ako stanari zgrada budu saglasni sami će izabrati svog upravnika, ali ako to nije slučaj onda će lokalna samouprava postaviti osobu koja je profesionalac sa licencom. Oni mogu da rade samo ako budu zaposleni u nekom privrednom društvu koje se bavi održavanjem zgrada ili da osnuju sopstvenu agenciju“, kaže Popović

Da li će profesionalni upravnici uvesti red u održavanje stambenih zgrada teško je u ovom trenutku reći. Sudeći po mentalitetu i neslozi naših ljudi neće biti lako. U mnogim zgradama stanari ne mogu da se dogovore u vezi održavanja stepeništa, a mnogi od njih ne žele tu uslugu i da plate. O održavanju prostora oko zgrade i da se ne govori.

Nadamo se da će ova novina koju predviđa Zakon o stanovanju i održavanju zgrada doneti boljitak svim stambenim objektima, pogotovu onim koji su sagrađeni pre više decenija, ali i ljudima koji žive u njima.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare