Prvi festival diplomskog filma počinje danas u Nišu

NIŠ

Prvi Festival diplomskog filma biće održan u Nišu od 18. do 20. avgusta u organizaciji Studentskog kulturnog centra Niš.         

Festival je, prema rečima Predraga Jelenkovića, direktora Studentskog kulturnog centra, podsticaj za formiranje smera filmske produkcije na Fakultetu umetnosti u Nišu. Namera je da u narednim godinama budu zastupljeni filmovi studenata režije sa svih umetničkih fakulteta u zemlji.

  Ovo je, prema Jelenkovićevim rečima, prvi festival ovog tipa ne samo u zemlji nego i u Evropi i na neki način je uvertira u predstojeće Filmske susrete koji će biti održani od 21. do 27. avgusta.

        Predrag Milojević, umetnički direktor festivala, naveo je da će gledaoci biti u prilici da pogledaju šest diplomskih radova mladih rediteljki sa različitih akademija u Beogradu, koje će ocenjivati stručni žiri i najboljima dodeliti nagrade- Zlatnu, Srebrnu i Bronzanu desetku, na poslednjoj večeri Festivala.

       Nakon projekcija filmova u Dvorištu Univerziteta, publiku očekuju i nastupi poznatih niških didžejeva.  

Filmove će ocenjivati žiri u sastavu Milan Nikolić (Beograd), Goran Vukčević (Novi Sad) i Boban Rajković (Niš).

Festival će večeras svečano biti otvoren u 20.30 sati, kada će biti prikazan film “Jakna”, u režiji Aleksandre Nestorov, i “Pas i vetar” Jovane Marković (obe su studentkinje Fakulteta za medije i komunikaciju Univerziteta Singidunum u Beogradu; mentori: Vuk Ršumović i Boško Prostran).

           Večeras će biti prikazan i film “Blizanci satkani od sna”, čiju režiju potpisuju Sead Šabotić i Lea Vahrušev (Fakultet dramskih umetnosti Beograd; mentor: Milan Todorović).

          Sutra su na programu “Bokahontas” Jane Radan i “Skriveno u brdima” Tanje Drobnjak (Fakultet za medije i komunikacije Univerziteta Singidunum, mentor: Vuk Ršumović) i “Odluka” u režiji Branke Bešević Gajić (Univerzitet umetnosti u Beogradu, supervizori: Ivan Pravdić i Sonja Marinković).

          U petak 20. avgusta, na zatvaranju festivala, biće dodeljene nagrade i prikazani inserti iz nagrađenih filmova.

Prati
Obavesti me o
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare