Prvi festival balkanskog pozorišta počinje 11. marta

NIŠ

Prvi Festival drame i pozorišta balkanskog kulturnog prostora, „Teatar na raskršću“, biće održan u Nišu od 11. do 19. marta, najavljeno je na konferenciji za novinare održanoj u Gradskoj kući u Nišu. Svečano  otvaranje zakazano je za Dan pozorišta i tada će biti izvedena premijerna predstave “Putujuće pozorište Šopalović” Ljubomira Simovića u režiji Tanje Mandić Rigonat i produkciji niškog teatra.

Spasoje Ž. Milovanović, selektor Festivala i upravnik niškog teatra, istakao je da je ovo jedini ovakav festival na balkanskom kulturnom prostoru.

Ideja o osnivanju pozorišnog festivala u Nišu postoji već nekoliko decenija (jedan od koraka bio je i glumački festival “GlumBal”), ali su se tek početkom ove sezone, uz podršku i pokrovitelјstvo gradonačelnika i Grada Niša, stvorili uslovi za realizaciju jednog ovako značajnog projekta za pozorišni život čitavog regiona, istakao je Milovanović koji je kazao da je nazivu festivala kumovao je Nebojša Bradić dok je u niškom pozorištu režirao ‘Limunaciju’.

“Svaka od predstava koje učestvuju na Festivalu je na svoj način uzbudljiva, dolaze sa različitim estetikama, ali i sa tematizovanjem istih ili sličnih problema koji tište sve nas: strah od nestanka građanske misli i prepuštanje stihiji vođenja ovakvih ili onakvih ideologija”, naveo je Milovanović.

Reditelj Nebojša Bradić, predsednik Programskog saveta Festivala, rakao je da je pre gotovo 40 godina u Nišu  radio svoju diplomsku predstavu, i tom prilikom dobio knjigu sa posvetom i čestitanjem “prvog koraka u srpskom pozorištu”. A sada učestvuje u pokretanju novog festivala.

“Neki krugovi se ukrštaju, neki novi počinju”.

Bradić smatra  svaki grad u Srbiji treba da ima svoj pozorišni festival.

“Festivali se profilišu prema kapacitetu grada, a ja verujem da će ovaj festival potvrditi u budućnosti onu lestvicu koju postavljamo prvim izdanjem. Prateće manifestacije su osmišljene tako da daju dodatni značaj festivalu, a verujem da će tribina o balkanskom teatru biti dobra prilika da se ponude različite pozorišne platforme, uspostave saradnje i mogućnost koprodukcija”, istakao je Bradić.

Teatrolog i pozorišni kritičar Aleksandar Milosavljević, član Programskog saveta Festivala, rekao je da će festival  biti “prilika za razmenu iskustava o onome što čini problem bavljenja teatarskim umećem sada i ovde na Balkanu”.

“Prostor Balkana je žila kucavica gde se dešava mnogo toga, a pozorište je najbolji lakmus papir za prepoznavanje gde nas ova civilizacija vodi”, istakao je Milosavljević.

Teatrolog Dejan Petković, član Programskog saveta, kao značajnu navodi činjenicu da se festival “Teatar na raskršću” osniva nakon 132 godine . 

“Ovaj festival je neka vrsta prekretnice u pozorišnom životu grada. Pre 132 godine nastalo je niško pozorište spajanjem dve putujuće pozorišne trupe, a danas smo, simbolično, došli do toga da mi druge promovišemo u putnike i pozivamo ih da dođu ovde. Festival će imati širok tematski zahvat, od antičke drame do autorskih projekata. A u antičkoj drami svako raskršće je korak ka novom identitetu”, rekao je Petković.

U okviru takmičarskog programa Festivala, od 12. do 18. marta biće izvedeno sedam predstava: “Kad bi Sombor bio Holivud”, autorski projekat Kokana Mladenovića po motivima drame Radoslava Zlatana Dorića (Narodno pozorište Sombor), “We are born naked and the rest is…”, u režiji Floriana Fišera, po motivima “Anarhije u Bavarskoj” R. V. Fasbindera (Međunarodni teatarski festival Scena MESS, Sarajevo), “Kapital”, čiju režiju potpisuje Andraš Urban, a dramaturgiju i adaptaciju istoimene Marksove knjige- Vedrana Božinović (Kraljevsko pozorište Zetski dom, Cetinje), Sofokleov “Filoktet”, dramaturg i adaptacija: Ivan Penović i Ozren Prohić, režija Ozren Prohić (Hrvatsko narodno kazalište u Varaždinu), “Balkanski špijun” Dušana Kovačevića u režiji Tanje Mandić Rigonat (Narodno pozorište u Beogradu), Čehovljev “Višnjik” u režiji Vasilija Senina (Dramski i lutkarski teatar “Ivan Radoev” iz Plevena, Bugarska), “Festen” Dejvida Eldridža (dramaturg: Saška Boškovska, režija Zoja Buzalkovska (Dramski teatar Skoplje) i “Sumrak bogova”, za koji adaptaciju filmskog scenarija potpisuje Ivor Martinić, a režiju Dalibor Matanić (Slovensko narodno gledališče Maribor).

U čast nagrađenih, 19. marta biće izvedena predstava Biljane Srbljanović “Sarajevo 1914 po delu Mali mi je ovaj grob” u režiji Tanosa Nikasa (Teatarska grupa “Ars Moriendi”, Solun, Grčka).

Tokom trajanja Festivala biće organizovan čitav niz pratećih programa: razgovori o predstavama, tribine, okrugli sto pozorišne kritike, promocije knjiga, predstavlјanje umetnika i izložbe.

U programskom savetu Festivala su, pored Bradića, Milosavljevića, Petkovića i upravnika niškog teatra, i prof. dr Darko Lukić, teatrolog (Hrvatska), Dejan Lilić, glumac (Makedonija), i pisac Dejan Stojilјković.

 U žiriju festivala su: Mia Begović, zagrebačka glumica, Bogdan Kostea, glumac i reditelj iz Arada, Katarina Kocevska, glumica i dramska spisateljica iz Skoplja, Branislav Žaga Mićunović, reditelj iz Podgorice, i Enver Petrovci, glumac i profesor iz Prištine.

U novinarskom žiriju biće Borka Trebješanin (Politika), Tanja Nježić (Blic), Tanja Mijović (Treći program RTS), Miljana Nikolić (Belami) i Lidija Georgijev (RTS, dopisništvo Niš).

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare