Prva on-lajn proslava mature u Gimnaziji “Svetozar Marković”

sdr

NIŠ

Učenici nekadašnjeg IV/6 odeljenja Gimnazije “Svetozar Marković” u Nišu , generacije koja je maturirala pre 50 godina, proslavili su pola veka otkako su izašli iz  gimnazijskih klupa na, do sada, jedinstven način. Prvi put u istoriji ove gimnazije generacijsko okupljanje je obeležila nova tehnologija, a nekada školski drugovi evocirali su svoje uspomene on-lajn. Prema rečima organizatora mature iz Niša susret na ovakav način je upriličen iz više razloga. Jedan je svakao pandemija korona virusa koji je mnoge sprečila da se sretnu sa vršnjacima, a dugi je, ne može se ni om zanemariti, je to što skoro dve trećine njih živi van Srbije. Ideja je prihvaćena, virtuelni generacijski susret je pripremljen, a krajnji ishod dvega je osmeh na licima svih.

sdr

                     „Bio sam oduševljen idejom da 50 godina mature obeleže na poseban način. Proverio sam sa koleginicom koja vodi Alumni klub i dogovorili se da to realizujemo čim okolnosti budu dozvolile. Posle višemesečnih priprema ova jedinstvena generacija đaka naše škole je obeležila značajan jubilej. Pola veka mature nije malo“, kaže Marijan Mišić direktor Gimnazije „Svetozar Marković“.

                     U odeljenju IV/6 je bilo 28 đaka koji su opravdali poverenje svojih profesora time što se za svakakog od njih može reći da su uspeli u životu i postali ostavreni ljudi. Kada su maturirali svako je krenuo svojim putem, a danas žive na više kontinenata. U ovom slučaju to nije bila prepreka da se vide, razgovaraju, podsete školskih dana i zapevaju.

                 „Danas su to doktori nauka, lekari, profesori, inženjeri, vlasnici kompanija širom sveta. Radili su mnogo i imaju blistave karijere. Verovatno kada bismo prelistali portfolio ostalih generacija naše gimnazije našli bismo slične uspehe, na šta zaista samo možemo biti ponosni. Kao direktor gimnazije sam izuzetno ponosan i srećan što i na ovaj način možemo da ugostimo naše učenike i što će verovatno u budućnosti ovo postati jedna lepa praksa“, kaže Mišić.

                Obeležavanje mature nije prošla bez muzike. Specijalni gost ove jedinstvene proslave, bio je Miroljub Mika Jovanović, član legendarnih Lutajućih srca. Za sve prisutne u virtuelnoj, ali i pravoj učionici, pesmom „Još malo“, spojili su San Francisko, Toronto i Niš.

                “Nisam mogao ni da zamislim da ću jednog dana zapevati sa svojim školskim drugovima koji sada žive kilometrima daleko od Niša i da sve to izgleda kao da smo u jednoj prostoriji”, kaže Miroljub Mika Jovanović. “Zamislite samo taj prizor, ja u Nišu sviram gitaru, klavijature su u San Francisku, a drugarica koja peva je u Torontu, a kao da su tu pored mene. Predivan doživljaj”.

                    I sve to zahvaljujući Željku Veselinoviću koji je organizator ove neobične proslave mature, jedinstvene do sada u Gimnaziji “Svetozar Marković”.

                   „Trebalo je dosta hrabrosti, lucidnosti i pozitivne energije tokom perioda Korona pošasti da bi se ostvario ovakav performans. Pokazali smo i dokazali da godine nisu prepreka da se dosegnu tehnološki vrhovi. Uostalom, mi smo generacijski navikli da uvek budemo prvi“, ponosno ističe Željko.

                   „Ako Korona ne ponavlja, dolazimo u Niš na jubilarnu 51. godišnjicu mature“, konačan je dogovor ove generacije maturanata Gimnazije “Svetozar Marković”. Tada će moći i da se zagrle i tako zagrljeni se sete vremena kada su ih kroz život vodili mladalački snovi.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare