Prva izložba slika kao iznenadjenje

LESKOVAC
Zahvaljujući saradnji emisije RTS-a „S Tamarom u akciji“, Narodnog muzeja, Škole za tekstil i dizajn u Leskovcu i SSZR „Stojanović FRAME“ iz Bobišta orgnizovana je prva samostalna izložba slika i crteža Mariane Veličkovski.

 

Zahvaljujući popularnoj emisiji RTS-a u potpunosti je adaptirana i opremljena kuća u kojoj je Mariana živela, ali je i čitava ideja nadograđena tako što je odlučeno da joj se priredi i izložba kao iznenađenje, s obzirom da je ove godine diplomirala na Fakultetu umetnosti u Nišu.

Narodni muzej je akciju odmah podržao i ustupio prostor, pri tom otkazujući neke od svojih ispalniranih akcija, a uključila se i lokalna samouprava.

Gradonačelnik Goran Cvetanović je rekao da je ekipe emisije „S Tamarom u akciji“ donela pravu odluku kada je rešila da pomogne našoj Mariani.
„Ona je, iako je ostala bez roditelja, kao uspešan student od stipendije vraćala kredit za nedovršen krov nad svojom glavom. Mariana je danas dobila još jedan poklon, izložbu svojih radova u kojima svi možemo da uživamo. Ona je pokazala da je teorija jedno, ali da je praktična inplementacija onoga što je stekla tokom svog školovanja na visokom i zavidnom nivou. U svoje ime i u ime grada joj čestitam na tome i želim joj još mnogo uspešnih izložba i siguran sam da je ovo samo prva u nizu tih uspešnih izložbi.“
Cvetanović je dodao i da je Mariana višestruki dobitnik novčanih nagrada kojima grad pomaže mlade, talenotvane i obrazovane ljude i obećao da će grad nastaviti da to čini i na dalje.
O radovima Mariane Veličkovski govorila je Gordana Seničanin, profesor istorije umetnosi u Školi za tekstil i dizajn, rekavši da njeno slikarstvo ima primesu jedne velike zagledanosti u lepotu sveta, u lepotu onih dragocenosti, onih mnogocenih zrna koje nam je Bog podario na zemlji.
„U njenim radovima susreću se u formalnom i sadržinskom smislu dve realnosti. S jedne strane je figuralnost njenih likova uklopljena u fluidni print kojim umetnica istražuje međuprostor između realnog, dekorativnog i autonomnog izraza. Sa druge strane je sadržajni međuprostor. U njemu se mire vizije traganja i hvatanja momenata između jave i sna, ovovremeni i lični osvrt na secesijski i simbolistički vokalbular.“
Izložbu je otvorila najzaslužnija osoba za sve ovo, Tamara Grujić, zaštitno lice emisije „S Tamarom u akciji“ koja je Mariani poručila da je u životu sve moguće, samo treba da želiš.
„Želimo da sve ovo Mariani ostane u sećanju do kraja života. Zahvalni smo gradu, muzeju, divnim ljudima koje smo ovde upoznali, kao i Marianinim profesorima koji su nam izašli u susret.“

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare