Protesti u Vlasotincu: Problem Rupske reke (ne)rešiv !?

VLASOTINCE-LESKOVAC


Ni posle drugog protesnog mitinga  ispred vlasotinačke opštinske zgrade u centru ove varošice u vremenskom razmaku od samo tri dana nije se, po mnogima, maknulo od početka.

Takav su utisak stekli mnogobrojni meštani Dadinca, Kozara, Sejanice, Kovačeve Bare, Tupolovca, Grdelice, Ladovice kao i samih Vlasotinčana, koji su još jednom iskazali nezadovoljstvo zbog pokušaja i namere investitora iz Kumareva da izgradi treću MHE na Rupskoj reci pored već dve koje su ,,nikle” pre nekoliko godina.
Predhodni protesni miting, u petak, održan je u velikoj sali opštine Vlasotince, a sada je okupljanja bilo u centru grada. Po proceni policije, ovo je bio najmasovniji protesni skup od svih dosadašnjih, što je bio razlog da se saobraćaj zabrani u zoni održavanja skupa, na kome je u obezbeđenju bio poveći broj policajaca u uniformi i civilu, kao i zainteresovanih medija za ovaj nesumljivo značajan događaj.
Bezmalo sat vremena se kasnilo sa početkom ovog događaja, koji je bio zakazan za tačno u podne, zbog pretpostavke da je bilo pokušaja usaglašavanja stavova između dve ,,zaraćene” strane. Fudbalskim rečnikom rečeno, pobednika nije bilo, a u takvim slučajevima fudbalskim propisima je predviđeno da se  igraju produžeci dok se ne dobije konačan pobednik.

Što znači da je bilo puno priče a malo pomaka, pa će tako, kao i u fudbalu, biti produžetaka u ovom slučaju. U čitavom ovom zamešetaljstvu, koje meštane Dadinca najviše pogađa, jer će se skoro ući u šestoj nedelji kako se nalaze na barikadama u svom selu danonoćno dežurajući da ih ,,neprijatelj” ne iznenadi i da pod okriljem noći, kao prošli put, dođe na obali reke i ponovo njihov rovokopač zabije svoju kašiku u Rupskoj reci  koja je meštanima Dadinca nešto što je čak i više od samog života.

Ponovo na početku


” Evo nas posle nešto više od mesec dana na istom mestu a  da smo opet na početku. Ima malih pomaka ali to za nas nije dovoljno. Nama će biti dovoljno samo kad budu poništena građevinska dozvola  i lokacijski uslovi koji se tiču ove minihidrocentrale” “, rekao je, između ostalog, u kraćem uvodnom izlaganju Goran Stojiljković, predsednik MZ sela Dadinca, sa napomenom da se u borbi za očuvanje Rupske reke mora boriti do kraja u ispunjenju svih zahteva meštana Dadinca, ali i uz nadu da će uskoro ovaj problem biti rešen u korist meštana njegovog sela.


Dvojica rođenih Dadinčana, sada penzioneri, profesor engleskog jezika Zoran Kocić i specijalista ginekologije i akušerstva Slavko Krstić sa puno emocija i posebne ljubavi govorili su o značaju Rupske reke za  meštane sela Dadinca i prošlim vremena provedenih na obalama ove planinske rečne lepotice.
– Došli smo ovde da kažemo našu iskonsku želju i da ovu našu reku ostavimo našim pokoljnima. Nismo verovali da ćemo imati tako veliku podršku u celom svetu, da spomenem Australiju  i gotovo celu Evropu . To sve je iznad naših očekivanja. Jedno malo selo koje je, poprilično stradalo u Drugom Svetskom ratu uspelo je da ostane i dalje vodeće selo . Umesto toga doživeli smo da nismo znali da se prave planovi za MHN. Očekujemo pomoć naše opštine u borbi da se očuva ova naša planinska lepotica koja predstavlja biser u Evropi i za to sada imamo obećanje čelnika opštine da će nam se zdušno pomoći – reekao je profesor Kocić.


– Mi Dadinčani molimo predsednika opštine da se ne dozvoli uništenje jedne prirodne lepotice koja krasi jug Srbije. Ne možemo i ne smemo nikome dati našu reku, jer su tamo duše naših predaka. Tamo su žubori i talasi Kozaračke reke, tamo su sunce i vazduh naša prirodna blagost. Ako je odeljenje za urbanizam napravilo određene greške davanja dozvole mimo zakona moraju da odgovaraju. Oni su dužni da služe ovom narodu i nalaze se u službi građana, a ne da svojom nemarnošću nateraju građane Dadinca da budu svih ovih dana na barikadama  i da žive gore nego napaćeni naš narod dole na Kosovu i Metohiji – kazao je dr. Slavko Krstić.

Ćuta: Nema sporazuma
Posebno veliki aplauz upućen je bio Akeksandru Jovanoviću ,,Ćuti” koji slovi za dokazanog borca za očuvanje naših reka i samih prirodnih lepota Srbije i začetnik je zelene politike i zelenih pokreta u našoj državi.


– Kakav bre sporazum s kim sporazum. Nema nikakvog sporazuma sa onima koji su potpisali  da nestane Rupska reka. Ja imam dosta iskustva sa ovakvim ljudima koji potpisuju smrtnu kaznu za naše reke. Ja ću poštovati sve što kažu meštani Dadinca. Da li ste svesni sa kim treba da pravite sporazum, sa Aleksandrom Damjanović, ona je državna sekretarka  u Ministarstvu građevinarstva. Pa ta je potpisala na desetine smrtnih kazni da nestanu naše reke  i sada ona treba da odlučuje da li je ta dozvola u redu. Dozvolu koju je potpisao predsednik opštine, on je mora momentalno i poništiti – bile su reči ,,Ćute” koje je izgovorio na ovom protesnom skupu.
Predsednik vlasotinačke opštine Bratislav Petrović koji je pre skupa upriličio prijem za predvodnike protesnog skupa, i pored negodovanja prisutnih i neumesnih primedbi, smirenim glasom obratio se prisutnima.


– Ja nisam odrastao na obalama Ruoske reke, ali moja deca jesu, koja su se bar 200 puta okupala u ovoj reci. I mi smo došli u situaciju da se moramo obratiti Ministarstvu građevine odluči da nadležnost u ovom slučaju  u ovom upravnom postupku. Da li će oni ili naše Opštinsko veće odlučivati o poništenju  građevinske dozvole to moramo dobiti napismeno. U ovoj situaciji nije potrebna sila. Sada je potrebna pamet, pravne norme i pravni lekovi, kako bi se ova dozvola poništila. Ja kao predsednik i naše Opštinsko veće bili smo i bićemo uz naše građane u postupanju u okviru ove upravne stvari i u okviru ove nadležnosti. Inače, ja kao predsednik  ne potpisujem i nisam ni ovu građevinsku dozvolu potpisao, kao što tvrdi gospodin ,,Ćuta” –  rekao je predsednik Bratislav Petrović.
Na današnjem skupu je govorio i Aleksandar Panić , ekološki aktivista iz Rakite.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare