Protesti u Tirani prerasli u nasilje

TIRANA

Hiljade Albanaca odazvale su se pozivu na demonstracije, čiji je cilj rasformiranje aktuelne Vlade i raspisivanje vanrednih izbora

Revoltirani velikim brojem pripadnika policije, demonstranti su pokušali da probiju kordoni i da uđu u zgradu Vlade Albanije.

Antivladin protest u Tirani, u organizaciji opozicione Demokratske partije, na početku je prerastao u nasilje i obračun policije i demonstranata, javljaju mediji iz Tirane.

Kako je prenio portal AlsatM, revoltirani, kako se navodi, velikom brojem pripadnika policije, demonstranti su ih gađali, a onda su pokušali razbiti kordon i ući u zgradu Vlade.

Na početku protesta protiv Vlade premijera Edija Rame policija je poduzela drastične mere osiguranja, što je, navodi se, isprovociralo okupljene građane.

Kordon policije bio je u funkciji osiguranja sedišta Vlade.

Apel predsednika Mete

Predsednik Albanije Ilir Meta pozvao je predstavnike opozicije koji protestuju ispred sedišta Vlade i pripadnike policije na uzdržanost i smanjenje tenzija.

“Svako mora biti uzdržan prema svakome kako bi se izbegli sukobi i nasilje. Građani imaju pravo protestirati, ali se institucije moraju poštovati”, poručio je Meta, navodi se u saopštenju iz njegovog kabineta.

Na početku okupljanja su lider DP-a Lulzim Baša i bivši predsednik Sali Beriša simbolično seli na trotoar ispred zgrade Vlade, dok su ih učesnici protesta okružili.

Beriša se na kratko obratio prisutnima i zatražio da Rama bude uhapšen.

Sjedinjene Američke Države, Evropska unija i međunarodne institucije pozvale su albansku opoziciju da održi mirne proteste.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare