Protesti u školi “Josif Kostić”: Šta je, zapravo, odlučio Savet roditelja

LESKOVAC

Nezadovoljni činjnicom da ni posle 22 meseca nije završena rekonstrukcija Osnovne škole “Josif Kostić” roditeji i deca su danas protestvovali u dvorištu ove škole.

Deca su svoje nezadovoljstvo izrazila skandiranjem “Hoćemo u školu” a u školskom dvorištu su bili i pripadnici policije.

Predsednica Saveta roditelja Nataša Kocić kaže da je trenutno stanje neodrživo, jer u objektima , u koje su prinudno izmešteni, učenici nemaju adekvatne uslove za rad, časovi su im skraćeni, za nastavu fizičkog nema mogućnosti, obrazovni proces se odvija u tri smene.

” Vest o ulaganju u školu vrlo nas je obradovala 2017. godine , a plan da se deca, za sto dana, koliko će radovi trajati, izmeste u druge škole, prihvatili smo bez  negodovanja. Obećani rok je prošao, a potom je nastao period utvrdjivanja i pomeranja datuma završetka. Sve do juna ove godine, informacije smo dobijali od direktora, od tada nema nikakvih vesti, što nas je dodatno revoltiralo. Strpljenja više nema, jer ni obećanje nadležnih iz Odeljenja za društvene delatnosti, da će tender za nastavak radova biti raspisan, nije ispunjeno. Sada je peti dan septembra, a ništa se ne dešava”, rekla je ona.

Dodala je da roditelji učenika upisanih u školu ”Josif Kostić”, protestom žele da sa problemom upoznaju više instance.

” Sa ovom situacijom moraju da budu upoznati i republički organi, pre svega Ministarstvo prosvete, jer smatramo da ovoliko prolongiranje rokova, nije u redu i mora da bude objašnjeno, i ako treba sankcionisano. Od novembra 2017. godine,  1.000 učenika i njihovih roditelja  toleriše zastoje i prekide u rekonstrukciji, bez jasne informacije kada će ona i konačno biti završena. Ovaj protest, po odluci Saveta roditelja, je naš način da pokažemo koliko smo nezadovoljni trenutnim stanjem “, rekla je Kocić.

Ona dodaje da se u zgradu bivšeg Centra za ekonomiku domaćinstva, jednu od tri lokacije na kojoj se odvija nastava, uskoro treba da useli novoosnovana Akademija strukovnih studija, pa je već počela da oprema dve prostorije, za koje je škola sada uskraćena.

Kaže da nakon protesta očekuje reakciju Ministarstva, te da će se u rešavanje ozbiljnog problema, uključiti svi nadležni organi.

Od toga zavise i odluke Saveta roditelja po pitanju novih protestnih okupljanja.

Na pitanja novinara koliko je roditelja ispisalo svoju decu iz ove škole i ima li najava da će njihov postupak slediti i drugi, predsednica Saveta, odgovara da takve podatke nije uspela da dobije u sekretarijatu škole, zbog nekih administrativno-tehničkih problema, ali da ima saznanja da je slučajeva prevodjenja dece u druge škole bilo i da takva namera postoji kod odredjenog broja roditelja.

Medjutim, ono što predsednica Saveta roditelja nije rekla je da je taj savet na sinoćašnjoj sednici odlučio da je sve ovo oročeno do januara meseca, kada je i rok za završetak radova na rekonstrukciji.

Članovi Saveta roditelja su JUGpressu preneli da je odlučeno da predsednica govori za medije i da zbog toga oni ne žele da istupe sa imenom i prezimenom ali i da su ogorčeni što Kocić iznela tu vrlo važnu informaciju.

Kažu i da su se na tom sastanku dogovcorili da vrlo pažljivo prate šta se dalje dešava oko ove škole, kada će biti raspisan tender i slično i da će u januaru odlučito o daljim potezima .

A neki od roditelja koji su zaposleni u gradskoj upravi su nam preneli svoje ogorčenje što je danas spisak koji služi za proveru prisustva na radnom mestu prušen nešto posle 11 sati iako se znalo da je značajan broj njih otišao na proteste.

Kažu da su se neki roditelji čak i uredno javilim svojim šefovima , smatraju da je taj njihov potez opravdan jer su zabrinuti za svoju decu i njihovo dalje školovanje ali “puštanje spiska” smatraju neprimerenim pritiskom .Prati
Obavesti me o
guest

3 Komentara
Najnoviji
Najstariji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare
roditelj iz javnog preduzeca poziva sindikate
roditelj iz javnog preduzeca poziva sindikate
4 godine pre

Direktori preduzeca gde su zaposleni roditelji cija deca jesu upisana ili vec pohadjaju zvanicno Josif skolu a zapravo se potucaju po drugum skolama, vrsili su proveru ko je i kada i zasto napustao preduzeca. Molim sindikalne organizacije da se oglase proglasom i uzmu u zastitu radnike uz dopustenje na zastitu prava. Roditelji i rade zbog dece. Ne rade zbog direktora. Strah od drugacijeg misljenja i presija produbljuju nezadovoljstvo. Deca se brane zivotom, nano li radnom mestom, koje niko direktoru nije ostavio u nasledstvo.

sindikati, jeste tu zbog direktora?
sindikati, jeste tu zbog direktora?
4 godine pre

Gledam ovog ,,Zeljka” sto je ispisao 10 parola: Ziveo, Bravo, Gore, Dole, Napred, Nazad. I sve mi se cini da mu je jedini cilj bio da prekrije jedini pravi komentar u poslednjoj nekoliko sati. Da ga ne procitali. Stvarno sindikati treba da rade svoj posao. Da stite radnicka prava.

uspavani sindikati jkp u leskovcu
uspavani sindikati jkp u leskovcu
4 godine pre

I ja sam primetio da uporno neko stanca komentare da bi sakrio vidljivost ove poruke da sindikat mora da zastiti radnike u javno komunalnim preduzecima gde se radnicima brane njihova osnovna prava. Cemu inace sluze sindikati, ako ce roditelji biti kontrolisani gde izlaze i imati posledice ako su zbog svoje dece imali sastanak. Ko radi protiv roditelja, radi protiv dece, a ko radi protiv dece, nema sta da trazi na funkciji.