Protesti u Donjoj Jajini zbog deponije

LESKOVAC

Pred ulaz na Deponiju za odlaganje zemlje, iskopa, građevinskog šuta, otkosa trave i lišća,  u neposrednoj blizini Donje Jajine stanovnici ovog sela održali su protestni skup.

Razlog su, kako kažu, preteće opasnosti od ekološke i zdravstvene katastrofe usled neadekvatnog i nesavesnog održavanja ovog prostora. Zbog zagađenja ovog prostora, tvrde meštani, došlo je do trovanja ribe u obližnjim barama.

Ovde više od deset godina Javno komunalno preduzeće „Komunalac“ odlaže čvrst otpad.

„Od lokalne samouprave i JP „Urbanizam i izgradnja“ kao naslednika Direkcije koja je 2014.godine potpisala ugovor o korišćenju ove deponije sa našom Mesnom zajednicom tražimo da se ispoštuju ugovorne obaveze, te da pod hitno uklone divlje deponije sa strane “ zahteva u ime učesnika protesta jedan od inicijatora Jovan Janjić.

Jovica Stojanović, član saveta Mesne zajednice, kaže da su meštani Donje Jajine sklopili ugovor sa tadašnjom Direkcijom za urbanizam i izgradnju koja je, za ustupljeno zemljište, trebala da komunalno opremi selo.

„Mnoge obaveze iz ugovora nisu ispunjene. Bio je dogovor da se održavaju sve ulice. Ulična rasveta urađena je samo do Svetolijskog groblja, a trebalo je do ulaza u Leskovac.“

U Javnom preduzeću „Urbanizam i izgradnja“ ističu da je grad preuzeo plaćanje utroška električne energije za ulično osvetljenje koje je selo dobilo. Novica Nikolić, tehnički direktor ovog preduzeća, pojašnjava da nije dobijena građevinska dozvola, jer nisu rešeni pravno-imovinski odnosi.

„To je nešto što je sama Mesna zajednica morala da obezbedi. Inače, uređen je prostor ispred Doma kulture, očišćeni su kanali, pošljunčano je nekoliko ulica. Ostalo je asfaltiranje još samo jedne saobraćajnice. Mi smo prošle nedelje očistili deponiju. Buldožer je radio negde oko 40 sati. To je nama u interesu, jer je samo u 2017. godini na teritoriji Leskovca bilo je više od 150 gradilišta, zato je i gradu u interesu da se ova deponija redovno čisti.“

Protest meštana Donje Jajine podržao je odbornik u lokalnom parlamentu Živojin Stefanović, a skup je obezbeđivala policija.

Prati
Obavesti me o
guest

3 Komentara
Najnoviji
Najstariji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare
Pozovite ekolosku inspekciju
Pozovite ekolosku inspekciju
6 godine pre

Kako to pravnica iz komuunalne policije vodi akcije uklanjanja deponija na nezakonit nacin po gradu? Zasto inspekcija ne izadje na teren i trazi od Komunalca analizu otpada koji vozi, izmerenu kolicinu i dozvolu da se otpad odlozi na predvidjeno mesto? Komunalac nema zakonske papire. Kako to na divlhe vrse uklanjanje deponija a inspekcija nista ne preduzima a novinari nista ne pitaju? Idite u pww da vam procitaju propise da cujete sta sve mora da ima Komunalac
Koji prevozi otpad, koje analize mora da uradi da otpad nije opasan, kako bira na tender laboratoriju za analize na godisnjem nivou i tako redom. Pojma nemaju, sve rade na oruk bez papira i nezakonito. Novinari neka pitaju sefa inspekcijskog odeljenja koje uslove treba da ispuni Komunalac da bi preterao otpad sa tacke A na tacku B?

Direktna podrska gradonacelnika
Direktna podrska gradonacelnika
6 godine pre

Neodgovornim pristupom obavezama rukovodstvo direkcije je potkopalo rejting SNS/a. Veoma nemaran odnos, izbegavanje rokova, lazna obecanja, samo su neka u lancu dugogodisnje neodgovornosti od 2012. Ali, sta god direkcija uradila, sve im je unapred oprosteno. Vec se uveliko govori o nezadovoljstvu clanstva sto ostali moraju da drze rec, nadju donatore, budu odgovorni u mesnim zajednicama. Samo direkcija nista ne mora. Nit politicko angazovanje, niti rad u bazi glasaca, niti dobar utisak kroz strucno angazovanje. Samo brukanje na veliko. Sve probleme koje imaju investitori posledica su propusta u direkciji. Sada gradska uprava nosi razvoj. A oni opet zovu direkciju. Nemaju koga drugog od toliko clanova. 100 put je ddlaznoirektor lazno smenjivan i nista. Od leskovackih nesposobnih izvodjaca niko nije dobio napismeno negativnu referencu. To bi otvorilo prostor da udju odgovorniji izvodjaci iz okoline. Samo cujemo izgovore kako nema boljih pa trpimo ove izvodjace. Isto je i sa direktorima. Srusena je fama da nema boljeg u GAS od Gojka, niti u Pijacu od Zorana, a ni Zikice u TOL, pa ni Lenona u LKC, Zike u Vodovod, isto u muzej, Komunalac. Svuda gde su zamenili nesposobne, krenulo je na bolje, mnogo bolje. Jedino za direkciju tu je nikad gore, jer lazu da mema boljeg.

Bolje
Bolje
6 godine pre

Bolje vi gledajte u vase demokratsko dvoriste.