Protesti u Beogradu: Poen za opoziciju ili Vučića?

BEOGRAD

(Slobodna Evropa)

Nisam se uplašio – na tu poruku predsednika Srbije Aleksandra Vučića opozicija je odgovorila – nećemo odustati.

To je rezime događaja ovog vikenda u Beogradu kada su pristalice opozicije, najpre u subotu uveče upale u zgradu Radio-televizije Srbije (RTS), da bi u nedelju protest bio nastavljen ispred Predsedništva Srbije tokom Vučićevog obraćanja javnosti.

“Mislim da je upad u Radio-televiziju Srbije naneo više štete opoziciji nego koristi, jer verujem da imaju interesa da insistiraju, pre svega, na stvaranju šansi za demokratsko takmičenje na izborima”, ocenjuje za RSE Jovan Komšić, profesor sociologije novosadskog Univerziteta.

On u tome vidi nepovoljne trendove ekstremizacije protesta i davanja osnova vlastima za nespremnost na dijalog sa opozicijom oko fer i poštenih izbornih uslova.

“Mislim da je ovaj deo opozicije, ekstremniji deo, na čelu sa Boškom Obradovićem, odsekao granu na kojoj bi opozicija mogla ozbiljnije da sedi i pružio mogućnost za vrlo uverljivu priču vlastima da taj deo opozicije nije spreman na mirnu političku utakmicu”, smatra Komšić.

PROČITAJTE I OVO:

Vučić poručuje da se nije uplašio, opozicija traži oslobađanje uhapšenih

Na našu konstataciju da su pored lidera pokreta Dveri Boška Obradovića bili i drugi lideri opozicionog Saveza za Srbiju Dragan Đilas, Zoran Lutovac, Vuk Jeremić, naš sagovornik navodi da to jeste tačno, ali da je stekao utisak da su među demonstrantima najglasniji bili oni koji su najradikalniji i desno orijentisani.

Tragom polemike koja se na društvenim mrežama vodi oko toga da li je Boško Obradović preuzeo liderstvo u vođenju protesta ovog vikenda, Komšić kaže da u metežima u društvu sa materijalnom i duhovnom bedom ekstremnije struje politike dobijaju na snazi i preuzimaju neku vrstu prednjačenja u političkim konfliktima.

“Do sada su protesti imali taj stepen građanske discipline, samoorganizovanosti, ali nisam siguran da su izdržali”, navodi Komšić.

Boško Obradović

Boško Obradović je na protestu ispred Predsedništva Srbije rekao da nema “povlačenja, ni predaje dok se ne bude video kraj ovom režimu”.

Zoran Lutovac, predsednik Demokratske stranke kritikovao je Vučića što nije izašao da se obrati okupljenim građanima nego je govorio novinarima u svom kabinetu.

“Čovek koji deli Srbiju i danas to čini”, poručio je Lutovac.

Aleksandar Vučič, čiju ostavku traže demonstranti, tokom dana je na razne načine iskazivao hladnokrvnost. Najpre je poručio da se nije uplašio, onda je na njegovom Instagramu objavljena fotografija kako igra šah sa ministrom unutrašnjih poslova Nebojšom Stefanoviće za vreme protesta ispred Predsedništva u kom se nalazio.

Kada je izlazio iz kancelarije nekolicini demonstranata koji su ga sačekali sa povicima da laže, da je gotovo i da ne može sam da vlada, je dobacio “nema od toga ništa” i “sve najbolje vam želim”, te ušao u kola.

Prethodno, konferenciju za novinare, prvu nakon upada demonstranata u RTS, započeo je govorom o godišnjici nasilja na Kosovu od pre petnaest godina.

“U prvom delu svoje izjave Vučić je poslao poruke međunarodnoj zajednici. Tu se vidi da te poruke idu na adresu aktera u trenutnim, odnosno budućim pregovorima o Kosovu. Kosovo je pominjao prisećajući se 17. marta 2004. godine”, primećuje Komšić.

Vučić je, tokom svog obraćanja javnosti, poručio da će Srbija naći način da zaštiti svoj narod na Kosovu ukoliko oni koji moraju da ga zaštite ne obavljaju taj posao.

“Ako NATO ne bude u stanju da to uradi, ima ko će biti u stanju”, rekao je predsednik Srbije.

Sa teme Kosova, prešao je na priču o događanjima u Beogradu, te lidere opozicije, koji učestvuju u protestima, više puta nazvao fašistima i tajkunima.

“Koristio je municiju koju su mu ovi stavili u ruke. On u toj komunikaciji drži nivo formalne civilizovanosti i uljudnosti, a istovremeno na raspolaganju ima snimke koji pokazuju meteže, od ulaza u RTS i gužvanja po hodnicima, do onih maski, pa električnih ili motornih testera. Ti prizori nisu pravi saveznik ni desetinama hiljada građana koji u svojim mirnim šetnjama ispostavili zahteve (fer i poštene izbore i slobodu medija). Ako je reč o političkoj taktici lidera protesta mislim da je reč o nedomišljenom, amaterskom pristupu politici”, zaključuje Komšić.

Lidere opozicije više puta nazvao fašistima i tajkunima: Aleksandar Vučić

Jedan od lidera Saveza za Srbiju Dragan Đilas izjavio je tokom dana da nije postojao plan tokom protesta u subotu uveče da se uđe u zgradu RTS-a, da niko nije pretio novinarima RTS-a, već da je samo traženo od dežurnog urednika gostovanje u TV Dnevniku.

Lideri opozicije tvrde da nije bilo incidenata tokom upada u RTS, ni materijalne štete osim razbijenog stakla na ulaznim vratima.

Tokom oba dana dolazilo je do manjih incidenata između demonstranata i policije poput bacanja suzavca na učesnike protesta koji su pokušavali da probiju kordon kako bi prošao kamion sa razglasom so zgrade Predsedništva.

Policija je saopštila da je privela šest osoba zbog “nasilnog” upada u zgradu RTS-a i jednu osobu zbog napada na policiju na nedeljnim protestima. Zbog unošenja testere u zgradu, kako je saopštio MUP, privedene su dve osobe, a jedna zbog razbijanja stakla na ulazu. Policija je navela da je privela tri osobe zbog napada na policijske službenike u zgradi RTS-a.

Takođe je navedeno da je jedna osoba privedena zbog napada na policiju na protestu u nedelju na uglu ulica Kralja Milana i Kneza Miloša.

To je bio povod da demonstranti od Predsedništva Srbije krenu ka stanici policije u Ulici despota Stefana gde su se nalazili privedeni.

“Ako je neko kriv to sam ja, jer sam prvi ušao. Neka dođu po mene neka dođu po sve vas”, rekao je Boško Obradović, jedan od lidera Saveza za Srbiju. Drugi lider ovog opozicionog saveza Dragan Đilas napisao je na Tviteru: “Svi mi koji smo bili sinoć u RTS-u preuzimamo odgovornost što smo tražili da RTS počne istinito da informiše”.

Protest je okončan oko 18 sati. Organizatori su najavili da će ukoliko demonstranti do ponedeljka u 15 sati ne budu pušteni saopštiti kada će biti naredno okupljanje.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare